Dobra vijest: Otkriven novi antibiotik kojim se mogu liječiti infekcije uzrokovane superbakterijama

Gotovo svi antibiotici razvijeni su iz bakterija iz tla, no tim sa sveučilišta u Tubingenu ovaj se put okrenuo ljudskom tijelu

 

Nova vrsta antibiotika otkrivena je analizom borbe različitih vrsta bakterija u ljudskom nosu, objavili su znanstvenici.

Istraživanje objavljeno u znanstvenom časopisu Nature otkrilo je da bi se lijekom lugduninom mogle liječiti infekcije superbakterijama otpornima na postojeće antibiotike, piše u četvrtak BBC.

Stručnjaci sa sveučilišta u Tubingenu u Njemačkoj smatraju da je ljudsko tijelo nepresušan izvor novih lijekova.

Posljednji u nizu novih antibiotika koji su ušli u širu upotrebu otkriven je krajem 80-tih godina prošlog stoljeća.

Gotovo svi antibiotici razvijeni su iz bakterija iz tla, no tim sa sveučilišta u Tubingenu ovaj se put okrenuo ljudskom tijelu.

Ono možda ne izgleda kao bojno polje, ali na mikroskopskoj razini odvija se borba za prostor i hranu između suparničkih vrsta bakterija.

Jedno od oružja kojim se pritom služe su antibiotici.

Među bakterijama koje napadaju nos je zlatni stafilokok, uključujući i njegov posebno otporan oblik MRSU i može se naći u nosevima 30 posto svih ljudi.

Znanstvenici su otkrili da ljudi, u čijim se nosevima nalazi suparnička bakterija stafilokok lugdunensis rjeđe imaju zlatni stafilokok.

Potom su manipulirali s nekoliko vrsta genetički modificiranog stafilokoka lugdunensisa da bi došli do ključnog dijela genetskog koda koji toj bakteriji omogućuje pobjedu nad suparnicima.

Njemački stručnjaci su naposlijetku došli do samo jednog gena koji je sadržavao instrukcije za dobivanje novog antibiotika i nazvali ga lugdunin.

Pokusi na miševima pokazali su da lugdunin liječi infekcije superbakterijama na koži, uključujući MRSU, kao i infekcije enterokokom.

"Neke su životinje posve ozdravile, nismo mogli naći nijednu stanicu bakterije", rekao je član tima, dr. Bernhard Krismer.

Trebat će još godine da bi se lugdunin počeo primjenjivati na ljudima i možda neće biti tako uspješan.

No, novi antibiotici su nužni u vrijeme kada se liječnici suočavaju sa sve više infekcija koje su otporne na postojeće lijekove i mogle bi postati neizlječive, navodi BBC.

Hina