Međunarodni dan fizikalne terapije: Fizioterapeuti imaju ključnu ulogu u pomoći kroničnim bolesnicima

"Dok u Švedskoj, primjerice, u javnom zdravstvu na 1000 stanovnika dolazi 20 fizioterapeuta, u Hrvatskoj na isti broj stanovnika imamo 0,3 fizioterapeta", kaže predsjednica HKF-a Mirjana Grubišić

 

"Dodajte godine životu", poruka je kojom Hrvatska komora fizioterapeuta (HKF) obilježila Međunarodni dan fizikalne terapije, 8. rujna, čime želi poručiti da fizioterapeuti imaju ključnu ulogu u pomoći kroničnim bolesnicima starije dobi kako bi bili samostalni i imali bolju kvalitetu života, čime utječu i na ukupno smanjenje troškova zdravstvene skrbi.

Po podacima Svjetske konfederacije za fizikalnu terapiju, godišnje se dogodi šest milijuna smrtnih slučajeva uzrokovanih moždanim udarom, a pet milijuna osoba zbog istog razloga zadesi trajni invaliditet. Fizioterapeuti imaju ključnu ulogu u pomaganju ljudima s kroničnim oboljenjima da ostvare svoje ciljeve i potencijale, te da se u potpunosti uključe u društvo, ističe HKF. 

Samo pola sata vježbe svakog dana, što se može provesti i u tri navrata po deset minuta, poput brzog hodanja, može potaknuti bitnu razliku u pokretljivosti i zdravlju općenito.

Sustavno osmišljeni i prilagođeni programi vježbanja često su ključni za promociju očuvanja samostalnosti kod starije populacije, no pravovremeno savjetovanje u ranijoj dobi može pridonijeti zdravlju i dugoročnoj zaštiti od razvijanja kroničnih i drugih bolesti.

Predsjednica HKF-a Mirjana Grubišić navodi da u Hrvatskoj iam oko 3500 prvostupnika fizikalne terapije, ali samo mali broj njih radi u javnom sustavu zdravstva.

"Dok u Švedskoj, primjerice, u javnom zdravstvu na 1000 stanovnika dolazi 20 fizioterapeuta, u Hrvatskoj na isti broj stanovnika imamo 0,3 fizioterapeta. Europska komisije je zabrinuta zbog toga i cilj joj je ujednačiti taj broj u svim članicama EU-a radi kvalitetnije skrbi o starima, koja će idućih desetljeća biti sve traženija", kaže Grubišić. 

HKF će u sklopu kampanje na Dan fizikalne terapije provoditi edukaciju građana o važnosti kretanja i poboljšanju načina života, dijeliti edukativne materijale s posebnim naglaskom na savjetovanje i pomoći starijim sugrađanima, a neke ustanove će organizirati Dan otvorenih vrata.

Hina

 

Povezane vijesti