Zagreb: Međunarodna konferencija o prevenciji kroničnih nezaraznih bolesti

Cilj konferencije je da se na jednome mjestu okupe entuzijasti, stručnjaci, promotori i predstavnici svih važnih institucija i tijela iz sustava zdravstvene zaštite i izvan njega

 

U četvrtak  29. rujna 2016. u hotelu Dubrovnik započela je konferencija na temu prevencije kroničnih nezaraznih bolesti u kulturi zdravlja. Trodnevnu konferenciju koja se održava pod pokroviteljstvom  Grada Zagreba i Ministarstva zdravlja organizira Zagrebački institut za kulturu zdravlja i NBM d.o.o. Cilj je da se na jednome mjestu i u isto vrijeme okupe entuzijasti, stručnjaci, promotori i predstavnici svih važnih institucija i tijela iz sustava zdravstvene zaštite i izvan njega.

„Uz sve dosadašnje programe, još uvijek smo  daleko od postavljenih ciljeva, još uvijek živimo u kulturi bolesti, a ne u kulturi zdravlja. Prečesto promatramo bolesni organ, a ne osobu u cjelini i u okruženju u kojem živi. Za zdravlje se treba izboriti, za zdravlje i kvalitetu života treba živjeti. Kažemo da je cijeli život samo put ka zdravlju i da zdrav čovjek ima tisuću želja, a bolestan samo jednu. I danas vrijedi stara izreka da je uvijek bolje spriječiti nego liječiti. Samo zajedničkim radom svih sudionika u prevenciji možemo učiniti civilizacijski iskorak ka zaustavljanju i smanjivanju posljedica koje kronične nezarazne bolesti sa sobom nose, promatrajući uvijek čovjeka kao biološko, psihološko, socijalno i duhovno biće. Medicina 20. stoljeća je bila medicina u kojoj se težilo specijalizaciji za određene sustave ljudskog organizma. Moderna medicina 21. stoljeća gleda čovjeka u cjelini. Da bi smo to uspjeli mi moramo izaći iz svojih specijalnosti i početi doživljavati ljude kao osobe a ne kao simptome dijagnoze. Nakon tri dana predavanja stručnjaka iz raznih područja zdravstva cilj je donijeti Zagrebačku deklaraciju o prevenciji nezaraznih bolesti.“ rekao  je dr. sc. Veljko Đorđević, predsjednik organizacijskog odbora.

Nakon njega prisutnima se obratio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji je naglasio da je suvremeni način života obilježen globalizacijom, urbanizacijom, kompjutorizacijom, sjedalačkim načinom života sa sve manje fizičke aktivnosti.  Loše životne navike posljednjih su desetljeća pridonijeli značajnomu porastu kroničnih nezaraznih bolesti pa je važno kontinuirano raditi na edukaciji građana, promociji zdravih stilova života i prevenciji. Također je napomenuo kako su kronične nezarazne bolesti zdravstveni  prioritet jer su odgovorne za 90% od svih smrtnih slučajeva.

Kroz tri dana svoja će predavanja održati brojni gosti predavači kao što su Ninoslav Mimica na temu Alzheimerova bolest i druge demencije: da li je moguće smanjiti rizik, Bojan Jelaković;  Hipertenzija i kako ju spriječiti, Dario Rahelić; Prevencija šećerne bolesti i mogućnosti liječenja danas, Salman Rawaf; Shaping Health Systems to meet the challenges of NCD i mnogi drugi.

Cijeli program Konferencije o prevenciji kroničnih nezaraznih bolesti može se pogledati na internetskoj adresi http://www.prevencijaknb.eu/?page_id=9.

 

Tekst: Domagoj Glažar