Američka studija: Gubitak sluha povezan s anemijom

Dodatno razumijevanje povezanosti između anemije i svih vrsta gubitka sluha može pomoći otvoriti nove mogućnosti za rano otkrivanje i odgovarajuće liječenje

 

U studiji objavljenoj online u JAMA Otolaryngology-Head & Neck Surgery, Kathleen M. Schieffer s Pennsylvania State University College of Medicine i njezini kolege ispitali su povezanost između gubitka sluha i sideropenične anemije kod odraslih u dobi od 21 do 90 godina u SAD-u.

Kako prenosi Science Daily, u 2014. godini oko 15 posto odraslih osoba izvijestilo je o poteškoćama sa sluhom. Kako je sideropenična anemija (anemija nastala pomanjkanjem željeza) često i lako izlječivo stanje, dodatno razumijevanje povezanosti između ove vrste anemije i svih vrsta gubitka sluha može pomoći otvoriti nove mogućnosti za rano otkrivanje i odgovarajuće liječenje. Za potrebe ove studije, koristeći podatke medicinskih zapisa iz Penn State Milton S. Hershey Medical Centera, anemija je određena niskim hemoglobinom i feritinom kod 305.339 osoba u dobi od 21 do 90 godine. Zatim je procijenjena povezanost između gubitka sluha i sideropenične anemije.

Od bolesnika u istraživanju 43 posto su muškarci, a prosječna starost je 50 godina. Bilo je 1,6 posto prevalencije kombiniranog gubitka sluha (definiran kao bilo koja kombinacija gubitka sluha, bilo to zbog problema s kostima srednjeg uha, senzorineuralne gluhoće, gluhoće ili nespecificiranog gubitka sluha) i 0,7 posto prevalencije sideropenične anemije. Senzorineuralna gluhoća bila je prisutna u 1,1 posto osoba sa sideropeničnom anemijom, a kombinirani gubitak sluha u 3,4 posto, što upućuje na značajnu povezanost s anemijom. Analiza je potvrdila povećane izglede za senzorineuralnu gluhoću i kombinirani gubitak sluha među odraslim osobama sa sideropeničnom anemijom.

"Postoji veza između sideropenične anemije u odraslih i gubitka sluha. Sljedeći koraci su bolje razumijevanje ove povezanosti i da li rano dijagnosticiranje i liječenje sideropenične anemije može pozitivno utjecati na cjelokupno zdravstveno stanje odraslih osoba s gubitkom sluha," navode autori.

Damir Fatušić


 

 

Povezane vijesti