Znanstvenici u panici: Superbakterija otporna na sve antibiotike prijeti čovječanstvu poput 'španjolske gripe'

Otkriće novih antibiotika je sve rjeđe tijekom posljednjih nekoliko desetljeća, dok se broj otpornih sojeva povećao, što je mnoge navelo na zaključak da ulazimo u post-antibiotičku eru

 

Prošle godine, liječnici u SAD-u nisu bili u stanju liječiti pacijenticu zaraženu s bakterijskim sojem otpornim na 26 različitih antibiotika. Nakon podvrgavanja bakterije brojnim testovima, liječnici su otkrili da je „otporna na sve dostupne antimikrobne lijekove", a 70-godišnja pacijentica je, nažalost, umrla od infekcije.

Kako prenosi iflscience.com, detalji slučaja, nedavno objavljeni u izvješću Centara za kontrolu i prevenciju bolesti, naglašavaju značajnu, globalnu prijetnju od pojave vrlo otpornih bakterija. Žena iz izvješća na početku je bila primljena u bolnicu u Renu u Nevadi, nakon što se vratila s dužeg putovanja u Indiju s inficiranom oteklinom desnog kuka.

Nakon što su liječnici proveli ispitivanja, otkrili su da je zaražena bakterijom Klebsiella pneumoniae, koja obično živi u crijevima bez uzrokovanja bilo kakvih problema. Čini se da je u slučaju žene u ovom najnovijem izvješću infekcija ušla u kost nakon loma bedrene kosti u Indiji, a zatim se naknadno proširila na kuk.

Kada je stigla u bolnicu u Renu infekcija se proširila, što je uzrokovalo upalu u cijelom njenom tijelu, dok se njezin imunološki sustav pokušavao uhvatiti u koštac s ovim posebno žestokim sojem. No, nakon što su testovi otkrili da je soj otporan na sve trenutno dostupne antibiotike u Sjedinjenim Američkim Državama, pacijentica je na kraju umrla od septičnog šoka.

Zabrinjavajuće je, međutim, što je malo vjerojatno da se ona zarazila bakterijom u SAD-u. Uzevši u obzir vrijeme koje je provela u Indiji, a u protekle dvije godine dobar dio vremena tamo je provela u bolnici, autori izvješća ukazuju na to da je vjerojatno pokupila infekciju u inozemstvu. Takvi "super sojevi" postaju sve učestaliji u Indiji, a sa relativnom lakoćom kojom ljudi sada mogu putovati, raste i opasnost od širenja bakterija.

U izvješću se preporučuje da liječnici obrate više pozornosti na to gdje su pacijenti prethodno bili liječeni, te da provedu testove u skladu s tim. Iako ovo nije prvi slučaj vrlo otpornih bakterija u Americi, one su još uvijek rijetka pojava.

Otkriće novih antibiotika je sve rjeđe tijekom posljednjih nekoliko desetljeća, dok se broj otpornih sojeva povećao, što je mnoge navelo da zaključe kako ulazimo u post-antibiotičku eru.

Damir Fatušić