Nova studija: Izljevi bijesa kod djece s autizmom nisu povezani s teškoćama u komunikaciji

Istraživači su ispitali 240 djece s autizmom, s različitim komunikacijskim sposobnostima. Procijenili su IQ i jezične vještine djece i pitali majke o učestalosti izljeva bijesa i razumljivosti govora

 

Kada djeca s autizmom imaju poteškoće s ponašanjem, to se obično pripisuje govornim problemima ili frustraciji povezanoj s komunikacijom. Ali nova istraživanja pokazuju da to možda nije točno.

Nova studija otkriva da je manje od 3 posto izljeva bijesa među mladima s autizmom izazvano govornim ili jezičnim teškoćama, piše Disability Scoop.

"Postoji rasprostranjeno krivo mišljenje da djeca s autizmom imaju više izljeva bijesa jer imaju poteškoća pri izražavanju svojih želja i potreba svojim skrbnicima i drugim odraslim osobama", kaže Cheryl D. Tierney iz Penn State dječje bolnice, koja je radila na studiji objavljenoj nedavno u časopisu Journal of Development and Physical Disabilities. "Ali otkrili smo da samo mali postotak izljeva bijesa uzrokuje nemogućnost dobrog komuniciranja s drugima ili nemogućnost razumijevanja od strane drugih."

Za potrebe studije, istraživači su ispitali 240 djece s autizmom, starosti od 15 do 71 mjeseca, s različitim govornim i jezičnim sposobnostima. Procijenili su inteligenciju i jezične vještine djece i pitali majke o učestalosti izljeva bijesa i razumljivosti govora.

Rezultati ukazuju na to da se govorne i jezične sposobnosti uglavnom ne mogu povezati s ponašanjem djeteta. Zapravo, istraživači su primijetili da djeca sa sposobnošću govora usporedivom s tipičnim dvogodišnjim djetetom pokazuju više izljeva bijesa od one sa slabijim govornim sposobnostima.

Iako se studija ne bavi onim što izaziva izljeve bijesa, Tierney je rekla da oni mogu proizaći iz poremećaja raspoloženja i niske tolerancije na frustracije.

"Trebali bismo prestati govoriti roditeljima djece s autizmom da će se ponašanje djeteta poboljšati kada počnu govoriti ili se njihov jezik poboljša jer sada imamo dovoljno studija koje pokazuju da se to vjerojatno neće dogoditi bez dodatne pomoći", rekla je.

Umjesto toga, Tierney je preporučila da roditelji traže pomoć kod analitičara ponašanja.

Damir Fatušić

 

Povezane vijesti