Nova tehnologija: Pomoću 3D printanja znanstvenici uspješno rade na stvaranju umjetnih jajnika

Printani pomoću želatinske "tinte", sintetički su jajnici presađeni u ženke miševa koje ne samo da su mogle ovulirati, nego su uspjele okotiti potpuno zdrave mladunce

 

Tim predvođen znanstvenicima sa Sveučilišta Northwestern u Chicagu je visoko postavio ljestvicu tehnologije 3D printanja. Kako prenosi portal iflscience.com, u studiji, objavljenoj u časopisu Nature Communications, znanstvenici su otkrili da su uspjeli isprintati strukture jajnika za miševe.

Printani pomoću želatinske "tinte", ti su sintetički jajnici presađeni u ženke miševa nakon što su uklonjeni njihovi jajnici. Ženke ne samo da su mogle ovulirati, nego su uspjele okotiti potpuno zdrave mladunce.

Jajnici, koji su također važni centri kontrole hormona, zadržali su normalne razine hormona u mišicama-majkama. Ukratko, printani jajnici se ni po čemu nisu razlikovali od pravih jajnika.

Mnoge žene imaju problema sa začećem nakon bolesti – osobito raka – ili nakon što su podvrgnute medicinskom tretmanu koji je na neki način oštetio njihove jajnike. Ova vrsta oštećenja jajnika također može ozbiljno ometati proizvodnju hormona, što je osobito riskantno za djevojčice koje tek trebaju proći kroz pubertet.

Revolucionarna studija pokazuje da će u nekom trenutku u ne predalekoj budućnosti, sintetički printani 3D jajnici moći biti presađeni u žene s takvim problemima – donatori organa više neće biti potrebni.

"Korištenjem bioinženjeringa, umjesto presađivanja iz trupla, stvaranje organskih struktura koje funkcioniraju i vraćaju zdravlje tkiva toj osobi, sveti je gral bioinženjeringa za regenerativnu medicinu", izjavila je u priopćenju suautorica studije Teresa Woodruff, reproduktivna znanstvenica i ravnateljica Instituta za istraživanje ženskog zdravlja u Feinbergu.

Iako su im bila potrebna desetljeća istraživanja da bi mogli isprintati ove jajnike, tim je putem otkrio dosta novih informacija. Primjerice, do sada nije bilo poznato da precizna geometrija jajnika ima velik utjecaj na to hoće li folikuli jajnika - stanice koje okružuju nezrelu jajnu stanicu - postati funkcionalne unutar jajnika.

Ova studija definitivno predstavlja ogroman korak naprijed u reproduktivnoj znanosti, ali i u primjeni tehnologije 3D printanja u medicini.

Damir Fatušić

 

Povezane vijesti