Kontroverzna studija: Biotehnološka tvrtka će pokušati oživiti moždano mrtve osobe

S obzirom na potpunu odsutnost temelja za ovu studiju koja je, u najboljem slučaju, etično upitna, a u najgorem izravno neetična, ovo testiranje nikad neće biti odobreno

 

Američka biotehnološka tvrtka iznijela je vrlo kontroverzan plan – pokušat će oživiti moždano mrtve osobe koristeći matične stanice.

Bioquark je prošle godine privukao pozornost nakon što je dobio etičko dopuštenje za korištenje 20 moždano mrtvih pacijenata za ovo istraživanje u Indiji. Međutim, ti pokusi nisu obavljeni jer su ih indijski regulatori otkazali.

Kako prenosi iflscience.com, prema izvješću STAT News časopisa, iz Bioquarka su najavili nove pokuse u Latinskoj Americi.

U prethodnim ispitivanjima ideja je bila ubrizgati matične stanice u gornju kralježničnu moždinu pacijenta, zajedno s koktelom peptida za koje je dokazano da potpomažu razvoju neurona. Tada bi pokušali stimulirati mozak električnom stimulacijom živaca i laserskom terapijom.

"Da bismo poduzeli tako složenu inicijativu, kombiniramo alate biološke regenerativne medicine s drugim postojećim medicinskim uređajima koji se obično koriste za stimulaciju središnjeg živčanog sustava u bolesnika s drugim teškim poremećajima svijesti", rekao je prošle godine Ira Pastor, izvršni direktor tvrtke Bioquark Inc za Telegraph, a vezano za prethodna istraživanja. "Nadamo se da ćemo vidjeti rezultate u prva dva do tri mjeseca."

Stručnjaci su ranije bili vrlo skeptični prema ovim planovima s etičkog i znanstvenog gledišta. Pišući za klinički časopis Critical Care, Ariane Lewis i Arthur Caplan iz NYU Langone Medicinskog centra rekli su u studenom 2016. godine za "sumnjivu studiju" da "graniči sa šarlatanstvom".

"Nažalost, ova studija nema znanstvene temelje", napisali su. "S obzirom na potpunu odsutnost temelja za ovu studiju koja je, u najboljem slučaju, etično upitna, a u najgorem izravno neetična, ovo testiranje nikad neće biti odobreno u Sjedinjenim Državama. Štoviše, Bioquark, koji ima za cilj 'mijenjati regulatorno stanje ljudskih tkiva i organa', u jasnom je sukobu interesa izvođenjem ove aktivnosti."

Čak i suočeni s tim kritikama i prethodnim zastojima, u Bioquarku ostaju optimistični. "Dajem nam prilično dobru šansu", kaže Pastor za STAT News. "Mislim da je samo potrebno složiti sve zajedno i imati prave ljude i prave umove na tome."

Damir Fatušić