Bila sam miljenica sreće, imala sve u životu, a onda je došla bolest

PITANJE: D. S. (32) Imala sam sve što sam željela u životu. Divnu vezu, putovanja, posao u kojem sam uživala, obitelj i mnoštvo prijatelja. I tada sam se razboljela.

 

S bolešću se sve počelo rušiti, postala sam vezana za kolica. Uzrok je moj današnji izgled debele, nezadovoljne žene koja se osim hranom uništava i sjećanjima na prošlost koju ne mogu vratiti. Uz strah od infekcije, bolnost lokomotornog sustava i otežano disanje, jedino zadovoljstvo mi još donosi razmišljanje što sljedeće pojesti. Kako prekinuti takve misli i smršaviti u što kraćem roku? Možete li mi dati savjet?

ODGOVOR: Debljina i prejedanje su simptomi, a ne uzrok. Uzrok su negativne emocije koje niste razriješili te su proizašle iz specifičnih događaja iz prošlosti, sakupljenih tokom vremena. Nezadovoljstvo vlastitim izgledom dovodi do stagnacije, izoliranosti, pada samopouzdanja, frustracije i na kraju depresije, bulimije pa tako nezadovoljstvo prelazi u bolest. Pored nemotiviranosti  bolest prati i nekritičnost osobe. Nedovoljno smo svjesni koliko naše misli i emocije utječu na naše zdravlje i pojavu bolesti. Biti debeo posljedica je našeg odabira. 

''Na svijetu je puno više gladi za ljubavi i prihvaćanjem nego za hranom'', riječi su majke Tereze. Često želju za posjedovanjem i zadržavanjem neke osobe/odnosa, neprihvaćanje trenutnog stanja i žaljenje za prošlošću gasimo prekomjernim uživanjem hrane koja nam nadomješta izgubljenu ugodu. Istina je jednostavna: niti se mršavi, a niti se ne deblja preko noći! Liječenje debljine može se i prevenirati i liječiti pod nadzorom liječnika.

In Portal