Nova studija: Kako prepoznati potrebu za hospitalizacijom osoba s autizmom

Studija je pokazala da poremećaji raspoloženja sedmerostruko povećavaju vjerojatnost hospitalizacije, a osobe s problemima spavanja suočene su s dvostruko većim rizikom

 

Mnoga djeca i tinejdžeri s autizmom iskazuju problematično ponašanje, no, kako javlja Disability Scoop, nova istraživanja pokazuju da određeni rizični čimbenici ukazuju na one koji imaju potrebu za bolničkim liječenjem.

Čini se da sve, od problema sa spavanjem do težine autizma i razine podrške koju pojedinac ima kod kuće, utječe na vjerojatnost psihijatrijske hospitalizacije, pokazuju rezultati nedavno objavljeni u časopisu Journal of Autism and Developmental Disorders.

Istraživači su pregledali podatke 218 osoba s autizmom u dobi od 4 do 20 godina koji su bili hospitalizirani i usporedili njihova iskustva s iskustvima 255 djece i tinejdžera s autizmom, slične dobi, koji nisu bili na psihijatrijskom liječenju.

Studija je pokazala da poremećaji raspoloženja sedmerostruko povećavaju vjerojatnost hospitalizacije, a osobe s problemima spavanja suočene su s dvostruko većim rizikom.

Također, studija je otkrila da je postizanje visokog rezultata na standardiziranoj skali težine autizma povećalo vjerojatnost hospitalizacije, dok su bolje vještine prilagodljive funkcionalnosti korelirale sa smanjenom šansom za hospitalizacijom.

Osim toga, mladi ljudi koji su živjeli s oženjenim skrbnicima imali su manju vjerojatnost hospitalizacije od onih sa sličnim okolnostima koji su živjeli samo s jednim skrbnikom.

Drugi čimbenici, poput prisustva intelektualnih teškoća ili gastrointestinalnih problema, ne utječu na mogućnost hospitalizacije, kažu istraživači.

Rezultati ukazuju na potrebu sagledavanja autizma iz široke perspektive kako bi se spriječila eskalacija problematičnog ponašanja do razine krize, navode autori studije. Identificiranje i pomaganje osobama s poremećajima iz autističnog spektra koje su u opasnosti od doživljavanja kriznih situacija posebno je važno budući da su resursi oskudni.

"Potražnja je daleko veća od broja kliničara, broja programa i broja kreveta", kaže Giulia Righi sa Sveučilišta Brown koja je vodila studiju.

"Jedan od najvećih problema je dostupnost usluga akutne skrbi, kao što su dnevni bolnički programi i bolničke jedinice za podršku obiteljima kada ponašanje njihovog djeteta eskalira do te mjere da učini situaciju kod kuće, u školi, ili ponekad i obje, nesigurnom", upozorava Righi.

Damir Fatušić

 

Povezane vijesti