Stacy Peris: Djevojka s invaliditetom koja je postala ikona svjetske modne scene

Danas je inspiracija mnogim ženama s invaliditetom koje su, vodeći se njezinim primjerom, vratile samopouzdanje

 

Usprkos amputaciji obje noge, Stacy Peris hrabro korača modnom pistom i predstavlja uzor mnogim osobama s invaliditetom. Ranije ove godine, Stacy je također proglašena ambasadoricom 'Models of Diversity', neprofitne organizacije koja se zalaže za različitost u industriji. Od kada je postala ambasadorica, rekla je da je inspirirala druge žene s invaliditetom i pomogla im da vrate samopouzdanje. Tridesetjednogodišnja Stacy Peris dobila je nekrozu vezivne opne (nekrotizirajući fasciitis) nakon ljetovanja u Francuskoj, 2009. godine.

Čim se vratila u rodnu Škotsku osjetila je bol u stopalu, što ju je navelo da ode u bolnicu. Odmah je ustanovljena dijagnoza, kada je sprovedena šestodnevna terapija koja je trebala pročistiti krv i izbaci bakteriju. Nažalost, ona nije davala rezultata, a bakterija je nastavila jesti njeno stopalo, zbog čega su doktori morali amputirati njenu nogu.

Usprkos borbi s opasnom infekcijom, a koja ubija 73 posto bolesnika, pet godina kasnije, nekroza vezivne opne se drugi put vratila, a amputacija desne noge je bila neizbježna. Osam godina kasnije, Stacy ima dvije protetičke noge, izgradila je ime u modnoj industriji i šetala na Tjednu mode Belfast Alternative. S obzirom na to da je imala više operativnih zahvata, Perisova je izgubila težinu, a zahvaljujući protezama njena visina sada iznosi 180 cm.

"Manekenstvo nije bilo nešto što sam željela, ali poslije nekoliko revija, zavoljela sam ovaj posao. Sada sam jedina britanska manekenka s obje amputirane noge", istaknula je Perisova.

Anita Blažinović