Nova studija: Znanstvenici proučavaju fenomen ljudske eholokacije koju koriste neke slijepe osobe

Zadivljujuća sposobnost došla je u prvi plan 2006. godine, kada se na TV-u pojavio tada 14-godišnji Ben Underwood. Poznat kao Sonar Boy, rekao je da može koristiti klikove za navigaciju

 

Nova studija proučila je neobičan fenomen ljudske eholokacije, uz pomoć koje ljudi mogu "vidjeti" svoju okolinu klikajući ustima.

Zadivljujuća sposobnost došla je u prvi plan 2006. godine, kada se na TV-u pojavio tada 14-godišnji Ben Underwood. Poznat kao Sonar Boy, rekao je da može koristiti klikove za navigaciju, usprkos sljepoći.

Ova nova studija, objavljena u časopisu PLOS Computational Biology, pokušala je riješiti akustične mehanizme iza ljudske eholokacije. Zabilježili su i analizirali nekoliko tisuća klikova, "prikupljenih" od tri odrasle slijepe osobe koje koriste eholokaciju, kako bi saznali kako se zvučni valovi kreću u akustički kontroliranoj sobi.

Ispitanike su stavili u praznu sobu i zamolili ih da kliknu kao što to obično rade. Istraživači su otkrili da klikovi imaju jasan uzorak zrake, mnogo fokusiraniji od ljudskog govora. Svaki je klik trajao samo 3 milisekunde, što je brže nego je objavljivano u prethodnim studijama, a frekvencije su bile između 2 i 10 kilohertza.

"Jedan od načina razmišljanja o uzorku klikova je zamisliti ga analogno načinu na koji se svjetlo distribuira iz svjetiljke", rekao je Lore Thaler, glavni autor studije sa Sveučilišta Durhman u Velikoj Britaniji za ScienceAlert, a prenosi portal iflscience.

"Uzorak klika koji eholokatori koriste na ovaj način je oblika akustične baterijske svjetiljke", objašnjava Thaler.

Ipak, postoje i neka neodgovorena pitanja. Znanstvenici još nisu sasvim sigurni kako zvukovi mogu otkriti fizičke osobine objekta. Sada žele upotrijebiti matematički model za ponovno stvaranje ovih ljudskih eholokacijskih klikova, što će im omogućiti kreiranje velikog broja klikova koji olakšavaju proučavanje fenomena.

"Rezultati nam omogućavaju stvaranje virtualnih ljudskih eholokatora", rekao je Thaler u priopćenju.

"To nam omogućuje da započnemo uzbudljivo novo putovanje u istraživanju ljudske eholokacije", zaključuje.

Damir Fatušić

 

Povezane vijesti