Nova studija: Osim što spašava živote, cijepljenje pridonosi i gospodarskom razvoju zemlje

Očekuje se da će projekt cijepljenja, kada završi u 2020. godini, rezultirati sprečavanjem oko 20 milijuna smrtnih slučajeva, istodobno uštedivši zapanjujućih 820 milijardi dolara

 

Cijepljenje se smatra jednom od najisplativijih zdravstvenih metoda koje neka zemlja može provoditi, a od 2001. godine Ujedinjeni narodi provode program u 73 zemlje s niskim i srednjim dohotkom kako bi spriječili 10 bolesti. Očekuje se da će projekt, kada završi u 2020. godini, rezultirati sprečavanjem oko 20 milijuna smrtnih slučajeva, istodobno uštedivši zapanjujućih 820 milijardi dolara.

Istraživanje je provelo detaljnu procjenu Gavi programa, globalnog saveza za cjepivo pokrenutog 2000. Godine, koji pruža cjepiva za djecu u zemljama gdje je bruto nacionalni dohodak po glavi stanovnika manji od 1000 dolara. Većina se studija usredotočila samo na štednju u zdravstvenoj zaštiti, međutim, ovaj najnoviji rad, objavljen u Biltenu Svjetske zdravstvene organizacije, uzima u obzir mnogo širu ekonomsku i socijalnu uštedu nastalu cijepljenjem.

Kako prenosi portal iflscience, ušteda se ne ostvaruje samo zbog smanjenja troškova zdravstvene skrbi, jer se bolesti sprečavaju prije nego što postanu problem, nego i zbog toga što će cijepljeni biti zdraviji i zato dulje raditi, povećavajući produktivnost u tim nacijama tijekom cijelog životnog vijeka.

"Cijepljenje se općenito smatra jednom od najisplativijih intervencija u javnom zdravstvu", objašnjava voditelj istraživanja Sachiko Ozawa. "Donositelji odluka moraju cijeniti puni potencijal gospodarskih koristi koje bi mogle proizaći iz uvođenja i trajne uporabe bilo kojeg cjepiva ili programa cijepljenja".

Međutim, nije riječ samo o novcu. Program cjepiva u konačnici će spriječiti najmanje 20 milijuna smrtnih slučajeva, više od 500 milijuna slučajeva bolesti, 9 milijuna slučajeva dugotrajne onesposobljenosti i nevjerojatnih 960 milijuna godina invaliditeta.

Uzevši u obzir ove podatke, zaista je teško argumentirano govoriti protiv kontinuirane i trajne koristi cijepljenja za svu djecu u svakom kutku planeta, ne samo kao sredstva spašavanja života, nego i kao faktora gospodarskog razvoja.

Damir Fatušić

 

Povezane vijesti