Šokantna diskriminacija: Facebook zabranio reklamnu kampanju organizacije za osobe s invaliditetom

Facebook je inzistirao da su inspirativni navodi poput "Ja sam Damian. Imam jednu nogu. Ja sam pilot" prekršili njihove smjernice za različitost ukazujući na invaliditet osobe

 

Facebook je zabranio reklamnu kampanju dobrotvorne organizacije RAF-a (Royal Air Force, britansko ratno zrakoplovstvo, nap. a.) koja uči osobe s invaliditetom da postanu piloti, dok ISIS-ovi videozapisi odrubljivanja glava mogu ostati.

Kako javlja The Sun, iz internetskog diva su priopćili da je inspirativna oglasna kampanja Flying Scholarships for Disabled People (Letačke stipendije za osobe s invaliditetom, nap. a.) prekršila njihove smjernice za različitost.

No, ekstremistički su materijali i dalje dostupni, unatoč Facebookovom obećanju da će ih maknuti sa svojih stranica.

Kampanja Letačke stipendije za osobe s invaliditetom trebala je postaviti niz oglasa koji prikazuju prave pilote koji su naučili letjeti zahvaljujući ovoj dobrotvornoj organizaciji.

Međutim, Facebook je inzistirao da su inspirativni navodi poput "Ja sam Damian. Imam jednu nogu. Ja sam pilot" prekršili njihove smjernice za različitost ukazujući na invaliditet osobe.

U međuvremenu, pretraživanja su otkrila stotine ISIS-ovih poruka i videozapisa pogubljenja na Facebooku – unatoč prethodnom obećanju da će ukloniti ekstremistički materijal.

Bivši glavni zračni maršal Michael Graydon rekao da je nevjerojatno da su dobrotvorni oglasi blokirani.

"Facebook bi trebao dopustiti ovo oglašavanje, jer to je nešto što treba slaviti, a udvostručiti svoje napore da se riješi gadnih stvari", zaključuje Graydon

Dobrotvorna organizacija – osnovana u čast ratnog junaka Sira Douglasa Badera – izdala je više od 400 letačkih stipendija za osobe s invaliditetom tijekom posljednjih 35 godina.

"To je nevjerojatno. Govorimo u prvom licu jer slike pokazuju prave ljude“, kaže povjerenik organizacije Andrew Smart.

"Oni su naši učenici koji su ponosni što su dio kampanje. To nikoga nije uvrijedilo – imalo je mahom pozitivne povratne reakcije", napominje Smart.

Parlamentarni zastupnik laburista Stephen Doughty, iz Odbora za unutarnje poslove, izjavio je kako je to "bizarna odluka", jer Facebook "još uvijek ne uspijeva adekvatno nadzirati ekstremističke i druge štetne sadržaje".

Izvor iz Facebooka rekao je da ISIS-ovi videozapisi mogu biti dopušteni jer oni podižu svijest o vrlo važnom pitanju.

Damir Fatušić

 

Povezane vijesti