Novo istraživanje: Znanstvenici na pragu otkrića jednostavnijeg načina dijagnosticiranja malarije

"Testovi daha bi vjerojatno mogli postati jednostavna za uporabu i jeftina alternativa za ruralne i siromašne zajednice", rekao je Chad Schaber, student medicine koji je radio na projektu

 

Znanstvenici su nedavno objavili da napreduju u pokušajima osmišljanja novog testa daha koji bi mogao otkriti malariju. Istraživači sa Sveučilišta Washington u St. Louisu predstavili su svoje rezultate na ovogodišnjem sastanku Američkog društva za tropsku medicinu i higijenu (ASTMH), izvijestio je News Medical, a prenosi portal iflscience.

"Malaria breathalyzer", kako znanstvenici nazivaju uređaj za testiranje daha, temelji se na ranijem otkriću koje je pronašlo prepoznatljive kemijske spojeve u dahu ljudi s malarijom. Zanimljivo je da su neke studije nagađale da komarci mogu aktivno mijenjati molekularni sadržaj žrtvinog daha kao kemijski signal kako bi upozorili druge komarce i pomogli širenju parazita malarije.

Do sada je ispitivanje obavljeno samo na malom uzorku, no rezultati su obećavajući. Ispitivali su breathalyzer na 35 djece s groznicom, neka su imala malariju, neka nisu. Djeca su jednostavno dahnula u vrećicu nalik na balon. Test je bio u stanju točno dijagnosticirati dijete s 83 posto uspjeha – konkretno, 29 od 35 djece.

"Testovi daha bi vjerojatno mogli postati jednostavna za uporabu i jeftina alternativa za ruralne i siromašne zajednice", rekao je za Infectious Disease News Chad Schaber, student medicine koji je radio na projektu.

"Najveća prednost testa daha je da neće zahtijevati uzorak krvi. To ga čini posebno atraktivnim za uporabu u selekcijskim populacijama, na primjer na graničnim prijelazima, kako bi se održali dobitci u uklanjanju malarije", dodaje Schaber.

"Parazit malarije tisućama godina nadmašivao je ljudske intervencije", kaže Patricia Walker, predsjednica Američkog društva za tropsku medicinu i higijenu, koja je domaćin konferencije.

"Potrebna nam je inovativna suradnja između biologa i inženjera za razvoj novih alata koji nam pružaju nadmoć", zaključuje Walker.

Damir Fatušić

 

Povezane vijesti