Veliko otkriće: Crvena šumska bobica iz australske prašume nova je nada za oboljele od raka

Čudotvorni učinci ove bobice za sada su testirani na životinjama s raznim vrstama karcinoma, a nakon liječenja je nestalo 75 posto tumora

 

Riječ je o prijelomnom otkriću, tvrde znanstvenici, koji su u studiji pokazali kako crvene bobice iz prašume kraj australskog Queenslanda ubijaju stanice raka brzinski i s minimalnim nuspojavama, prenosi Express.hr.

Dok znanstvenici u laboratorijima širom svijeta već desetljećima neumorno testiraju potencijalne nove lijekove za rak i njegove brojne oblike, ekipa predvođena dr. Glenom Boyle smatra kako je došla do nevjerojatnog otkrića koje bi moglo spasiti milijune života.

Znanstvenici iz Berghofer Instituta za medicinska istraživanja uspješno su izolirali sastojak iz bobice koji ubija rak te dokazali kako ima snažan učinak na tumore glave, vrata, dojke, crijeva, prostate kao i na melanom.

Šumska bobica iz prašume specifična za australsku divljinu i sadrži kemijski spoj nazvan EBC-46, koji je testiran na brojnim životinjama s raznim tipovima tumora. Za sada su njegovi efekti potvrđeni na preko 300 mačaka, pasa i konja te tasmanijskih vragova.

Sastojak se nalazi u sjemenki, a vrlo je kompliciran proces ekstrakcije i pročišćavanja samog spoja. Ipak, potvrđeno je kako je nakon liječenja s njim oko 75 posto tumora nestalo te se nisu vratili.

"Vjerujemo kako će EBC-46 zasigurno djelovati i na ljudima, jer pokreće staničnu reakciju u kojoj se prekida snabdijevanje tumora s krvi", rekao je voditelj istraživanja.

Nije lako niti pronaći tu bobicu u prašumi, a zadatak testiranja na ljudima preuzela je biotehnološka kompanija EcoBiotics. Znanstvenici su objavili kako su testiranja na ljudima u fazi planiranja te su kao takva neminovna.

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti