Pozitivna statistika: U SAD-u se već pet godina zaredom povećava stopa maturanata s invaliditetom

Volimo misliti kako je statistika samo još jedan oblik nepotrebne papirologije, no ona vrlo lako može ukazati na pozitivne, ali i na negativne stvari. Nažalost, baš to je papirologija kakve nam u Hrvatskoj nedostaje

 

Novi savezni podaci pokazuju da se stopa učenika srednjih škola s teškoćama u razvoju koji uspješno maturiraju kreće uzlaznim trendom.

Stopa uspješnih matura za osobe s invaliditetom bila je 65,5 posto u školskoj godini 2015./2016., pokazuju podaci koje je u ponedjeljak objavio Nacionalni centar za statistiku obrazovanja Ministarstva obrazovanja SAD-a.

To je povećanje u odnosu na 64,6 posto, koliko je stopa iznosila prošle godine, što je ujedno i peti put zaredom da je stopa povećana, prenosi Disability Scoop.

Ovo poboljšanje za učenike s teškoćama u razvoju dolazi u trenutku kada je nacionalna stopa uspješnih matura za sve srednje škole dosegnula rekordni rezultat od 84,1 posto.

Podatci koje Ministarstvo obrazovanja SAD-a objavljuje svake godine odražavaju broj učenika srednjih škola koji stječu diplomu u roku od četiri godine.

Kao i proteklih godina, stopa uspješnog diplomiranja za učenike s invaliditetom varira od države do države, u rasponu od niskih 29,3 posto u Nevadi do visokih 84,3 posto u Arkansasu. Savezni dužnosnici napomenuli su da bi razlike u izvješćivanju mogle biti jedan od uzroka tolike varijacije.

Često volimo misliti kako je ovakva statistika samo još jedan oblik nepotrebne papirologije, no ona vrlo lako i precizno može ukazati na pozitivne trendove, kao u ovom slučaju, ali i na stvari na kojima treba poraditi. Nažalost, baš to je papirologija kakve nam u Hrvatskoj nedostaje.

Damir Fatušić

 

Povezane vijesti