Nova studija: Pomaže li medicinska marihuana kod nekih simptoma autizma?

Zagovornici kanabisa kažu da kanabinoidi pomažu u poboljšanju socijalne interakcije i kontroliraju ponavljajuće ponašanje, te ne uzrokuju nuspojave povezane s antipsihotičkim lijekovima

 

Dječja bolnica u Philadelphiji udružuje se s australskom biofarmaceutskom tvrtkom u onome što neki nazivaju prvim velikim pokušajem proučavanja učinaka medicinske marihuane na djecu s autizmom u Sjedinjenim Američkim Državama.

Atena Zuppa, ravnateljica bolničkog centra za kliničku farmakologiju, vodit će tim koji istražuje trenutne pacijente koji koriste medicinsku marihuanu. Bolnica neće davati proizvode kanabisa djeci.

"Ovo je uistinu opservacijska studija", rekla je Zuppa, a prenosi Disability Scoop.

"Ne dajemo im ništa. Samo prikupljamo podatke kako bismo se obrazovali", dodaje.

Istraživanje s djecom koja su već pokrivena propisom Safe Harbor u Pennsylvaniji – koji roditeljima daje posebnu dozvolu za administraciju medicinske marihuane svojoj djeci – vjerojatno će započeti početkom 2018. godine.

Postoje značajni anegdotalni dokazi koji pokazuju da kanabinoidi, aktivni spojevi u medicinskoj marihuani, mogu pomoći kod nekih simptoma autizma. Zagovornici kanabisa kažu da kanabinoidi pomažu u poboljšanju socijalne interakcije i kontroliraju ponavljajuće ponašanje, te ne uzrokuju nuspojave povezane s antipsihotičkim lijekovima koji se često daju djeci s autizmom.

Zuppa je rekla da se malo zna o tome kako kanabis djeluje na djecu.

Standardni lijekovi izlaze na tržište nakon što prođu rigorozan postupak od strane FDA. Budući da savezna vlada smatra da je marihuana lijek sličan heroinu i LSD-u, u SAD-u nije bilo kliničkih ispitivanja za bilo koji proizvod kanabisa.

Jedan od ciljeva ove studije Dječje bolnice u Philadelphiji je i pokušati odrediti što roditelji u toj regiji daju svojoj djeci s autizmom. Kanabidiol, poznat kao CBD, supstanca je u marihuani koja, za razliku od THC, ne izaziva euforiju.

"Pokušavamo shvatiti širu sliku onoga što djeca uzimaju", rekla je Zuppa.

"Neka djeca uzimaju samo CBD, a neka uzimaju mješavinu CBD-a i THC-a. Pokušavam shvatiti kako roditelji donose svoje odluke", zaključuje Zuppa.

Damir Fatušić

 

Povezane vijesti