Novo istraživanje: Pušači češće moraju na operaciju kralježnice zbog bolova

Pušači koji su pušili najmanje 15 cigareta dnevno imali su čak 46 posto više izgleda za operativnim zahvatima na kralježnici, tvrde znanstvenici iz Švedske

 

Rizik od bolova u donjem dijelu kralježnice pušenje čini većim, a to su bolovi koji bi se trebali sanirati putem operativnog zahvata. Pokazuje tako novo švedsko istraživanje, koje prenosi portal Geek.hr.

Znanstvenici su usmjerili pažnju na česti povod bolova u donjem dijelu kralježnice koji je poznat kao lumbalna spinalna stenoza. Događa se kada se suzi kralježnički kanal i tako se poveća pritisak na kralježničku moždinu i živce. To stanje se često razvija samim starenjem.

Vjeruje se, ipak, da nikotin kompromitira protok krvi, tako potičuči upalne promjene i time pridonoseći takvom procesu, tvrde autori studije.

Znanstvenici su proučavali podatke čak 331.941 građevinskog radnika koji su bili u registru zdravstvenog stanja po profesijama u Švedskoj. Radnici su tako praćeni prosječno više od 30 godina i na samom početku istraživanja su bili prosječno u 30-im godinama života. Tijekom cijelog istraživanog razdoblja njih 1.623 imalo je operativni zahvat na kralježnici upravo zbog lumbalne spinalne stenoze.

Kada se to usporedi s ljudima među njima koji nikada nisu pušili, oni teški pušači koji su pušili najmanje 15 cigareta dnevno imali su čak 46 posto više izgleda za operativnim zahvatima na kralježnici, pokazala je studija. Umjereni pušači (koji su pušili do 14 cigareta u danu) imali su 31 posto veći rizik, a bivši su pušači imali 13 posto veći rizik za operativnim zahvatima.

Čini se kako je pušenje vidljiv faktor rizika za razvoj suženja kralježničkog kanala u spomenutom donjem dijelu leđa, koji može voditi do operativnih zahvata, smatra voditelj istraživanja dr. Arkan Sayed-Noor, inače znanstvenik sa sveučilišta Umea.

"Prestanak pušenja može smanjiti rizik", poručio je Sayed-Noor.

Ranija su istraživanja već pokazala kako su rezultati operacija na kralježnici lošiji kod pušača.

Pušenje oštećuje kralježnicu na nekoliko različitih načina, napisali su znanstvenici u radu koji je objavljen u časopisu Spine Journal. Nikotin može oštetiti tkivo kralježnice, zatim oslabiti kosti, te pogoršati bolove u donjem dijelu leđa.

Teški pušači vrlo često žive sjedilačkim načinom života, što vodi do slabljenja mišića i povećanja opterećenja donjeg dijela leđa. Znanstvenici ističu kako su većina ispitanika u istraživanju bili muškarci, pa se rezultati za žene mogu razlikovati.

Anita Blažinović