AlterEgo: Stručnjaci s MIT-a razvili uređaj za verbalno 'čitanje misli'

Potencijali ove tehnologije gotovo su neograničeni – od nečujne komunikacije, mogućnosti prenošenja poruka u zahtjevnim ili bučnim okruženjima, pa sve do davanja glasa osobama s invaliditetom

 

Znanstvenici sa Massachusetts Institute of Technology (MIT) izradili su naglavni nosivi uređaj AlterEgo koji je u stanju posebnim elektrodama "pročitati" neuromotorne signale s glave onoga tko ga nosi – i na taj način u riječi mogu prevesti unutarnje monologe korisnika.

Verbalizacija koja se događa u glavi čovjeka stvara ove signale iako on ne izgovara riječi, a na tome počiva sustav ovog uređaja. On može ove signale prepoznati i protumačiti kao riječi koje je netko samo zamislio, ne nužno i izgovorio, javlja Bug.hr.

Signali se javljaju na čeljusti i licu i nisu vidljivi ljudskom oku. Upravo na tom mjestu nalazi se novi MIT-jev uređaj koji se koristi strojnim učenjem kako bi mogao raspoznavati misli.

Osim elektroda koje primaju suptilne signale i sustava za njihovu interpretaciju uređaj ima i ugrađene slušalice koje zvučne vibracije emitiraju izravno na lubanju – pa tako korisnik AlterEga može s njime komunicirati mislima i čuti njegove odgovore bez da okolina ima ikakav utjecaj na taj proces.

Na MIT-u ovu tehnologiju nazivaju IA (intelligence augmentation, odnosno povećanje inteligencije) jer u biti se radi o uređaju koji povećava interni kapacitet mozga, daje mu mogućnost suradnje s računalom, a da ne ometa druge ljude – pa čak i da drugi ne znaju da netko ima pomoć u vidu računalne snage priključene na vlastiti um.

Prvi eksperimenti pokazali su da sustav može prepoznati riječi koje korisnik verbalizira u sebi sa 92 posto točnost, što se može samo povećati dodatnim "treniranjem" sustava strojnog učenja.

Potencijali ove tehnologije gotovo su neograničeni – od nečujne komunikacije, mogućnosti prenošenja poruka u zahtjevnim ili bučnim okruženjima, pa sve do davanja glasa osobama s invaliditetom ili raznim bolestima.

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti