Dobra vijest: Nove nanočestice uspješne u liječenju najagresivnijih tipova raka

Nanočestice nose dva različita lijeka čiji dvostruki učinak inhibira sposobnost tumorskih stanica da poprave svoju DNK, a onda napada DNK kada je njegova obrana oslabljena

 

Kako piše IFLScience, znanstvenici s MIT-a uspješno su liječili tumore posebno neugodnog tipa karcinoma mozga zvanog glioblastom, i to pomoću sitnih kapsula – malo većih od 100 nanometara – koje sadrže lijekove. Ove nanočestice dovode lijek izravno u tumor, ubijaju stanice raka i sprečavaju njegov ponovni rast.

Da bi to postigle, nanočestice, poznate kao liposomi, nose dva različita lijeka – jedan oštećuje DNK tumorskih stanica, a drugi blokira proces koji obično popravlja oštećenje. Taj dvostruki učinak inhibira sposobnost stanica da poprave svoju DNK, a onda napada DNK kada je njegova obrana oslabljena.

Čestice su još obložene i proteinom nazvanim transferin, koji cilja i kači se na proteine ​​u površinskom sloju tumorskih stanica. To je ono što nanočestice sprečava od napada na zdrave stanice i osigurava da lijek uništava samo glioblastom. Budući da je liječenje tako ciljano, veće doze kemoterapijskih lijekova mogu se davati bez izazivanja nuspojava, kao što su podljevi i mučnina.

Transferin je ono što također omogućava da nanočestice prođu krvno-moždanu barijeru – obrambeni sustav koji štiti mozak od svih potencijalno opasnih molekula koje vrebaju u krvotoku. Bez njega, nanočestice uopće ne bi mogle doći do tumora.

Objavljeni rad opisuje uspjeh lijeka, ali do sada samo u miševima. Oni koji su tretirani nanočesticama obloženima transferinom ne samo da su živjeli dvostruko dulje od onih liječenih različitim lijekovima, nego su i pokazali manja oštećenja zdravog tkiva.

Nadajmo se da neće proći previše vremena prije nego što počnu klinička ispitivanja kod ljudi, što će utrti put tretmanu koji može pomoći u liječenju raka agresivnog poput glioblastoma, koji ima prosječnu stopu preživljavanja od samo jedne godine.

Damir Fatušić