Australija: Odlučne mjere u svrhu povećanja procijepljenosti djece

Izuzeci su oni s legitimnim medicinskim problemima, zbog čega je važno da se svi ostali cijepe. Zahvaljujući fenomenu imuniteta stada, ako su svi ostali cijepljeni, oni necijepljeni su izolirani


Australska vlada je pojačala svoje već relativno jake zakone o cijepljenju u pokušaju da pogurne stope procijepljenosti do rekordnih vrijednosti u cijeloj zemlji. Prema priopćenju Dana Tehana, ministra za socijalne usluge, od 1. srpnja roditelji koji ne cijepe svoju djecu izgubit će dio svojih dvotjednih socijalnih primanja.
"Imunizacija je najsigurniji način za zaštitu djece od bolesti koje se mogu spriječiti cjepivom", objasnio je Tehan.
"Roditelji koji ne imuniziraju svoju djecu stavljaju vlastitu djecu u opasnost, kao i djecu drugih ljudi", prenosi portal IFLScience Tehanove riječi.
Politike cijepljenja razlikuju se po cijelom svijetu. Primjerice, u SAD-u je obavezno da djeca prime određena cjepiva, inače ne smiju ići u školu.
Izuzeci su oni s legitimnim medicinskim problemima, zbog čega je važno da se svi ostali cijepe. Zahvaljujući fenomenu imuniteta stada, ako su svi ostali cijepljeni, oni necijepljeni su izolirani od te bolesti.
U 2015. godini australska vlada je ukinula vjerske izuzetke za cijepljenje. Razne australske države počele su se pridržavati politike koja sprječava necijepljenu djecu da pohađaju obrazovne centre i dnevnu njegu. Također su zabranile izuzeća za one koji se protive cijepljenju na moralnoj ili filozofskoj razini.
Godine 2016. Australija je uvela novo pravilo, koje propisuje da će roditelji necijepljene djece izgubiti dodatak za dječji doplatak, oko 544 dolara, na kraju godine.
Kao posljedica ovih mjera, 246.000 više djece je cijepljeno, a stopa imunizacije u zemlji je porasla i do 92,2 posto. I to unatoč činjenici da pokret anti-vaxxera ostaje jasna i prisutna prijetnja. Kako je ABC News izvijestio u veljači, anti-vaxxeri u Queenslandu i drugdje postavili su vlastite socijalne usluge kako bi djelomično zaobišli postojeće zakone.
Ova najnovija vladina inicijativa je, zapravo, promjena postojećeg zakona – prebacivanje na dvotjedno smanjenje umjesto kazne na kraju godine. Prema Tehanu, ova shema će pružiti stalni podsjetnik roditeljima da zadrže svoju djecu imuniziranom.

Damir Fatušić