Hollywood: Značajan pad zastupljenosti osoba s invaliditetom u novim filmovima

A što je s hrvatskom filmskom industrijom? Tu smo, čini se, miljama u zaostatku za nedovoljno inkluzivnim Hollywoodom

Joaquin Phoenix u filmu 'Don't Worry'
Prema novoj analizi, osobe s invaliditetom i dalje su nedovoljno zastupljene u velikim holivudskim filmovima.
Samo 2,5 posto likova imalo je invaliditet u top 100 filmova u 2017. godini, što je za 2,7 posto manje nego prethodne godine.
Nalazi dolaze iz godišnjeg izvješća Annenberg inicijative za inkluziju Annenberg škole komunikacije i novinarstva Sveučilišta Southern California. Istraživači su analizirali zastupljenost likova u najpopularnijim prošlogodišnjim filmovima kako bi procijenili raznolikost prema spolu, rasi, seksualnoj orijentaciji i invalidnosti.
"Oni koji očekuju sjajnu godinu za inkluzivnost bit će razočarani", kaže Stacy L. Smith, osnivačica Annenberg inicijative za inkluziju i autorica izvješća.
"Hollywood se mora odmaknuti od priče o inkluziji prema značajnom povećanju zastupljenosti žena, osoba različitih rasa, LGBT zajednice ili osoba s invaliditetom na zaslonu".
Od prošlogodišnjih najpopularnijih filmova, 41 ih nije uključivalo govornika s invaliditetom, a samo dva filma prikazala su osobe s invaliditetom razmjerno njihovoj stvarnoj zastupljenosti u američkom društvu, piše Disability Scoop.
Gotovo dvije trećine od 112 likova s ​​invaliditetom u filmovima imalo je fizičke probleme, oko 30 posto je imalo komunikacijske teškoće, a nešto više od četvrtine imalo je mentalne poteškoće. Većina su bili bijeli muškarci.
"Filmovi dosljedno prikazuju nekoliko likova s ​​invaliditetom, a rijetko su ti pojedinci u fokusu pripovijedanja", zaključuje izvješće.
"Gledatelji koji se nadaju autentičnoj slici osoba s invaliditetom neće puno vidjeti u vrhunskim filmovima iz 2017."
Smith ističe da će povećanje raznolikosti u zabavnoj industriji zahtijevati široke promjene.
"Dobre namjere nisu dovoljne za stvaranje promjena", kaže Smith.
"Hollywood treba opipljiva, djelotvorna rješenja koja će dovesti do stvarne preobrazbe", zaključuje.
A što je s hrvatskom zabavnom industrijom? Tu smo, čini se, miljama u zaostatku za nedovoljno inkluzivnim Hollywoodom. 

Damir Fatušić

 

Povezane vijesti