Izložba Lupinizam za autizam: Glasoviti fotograf Stephan Lupino u humanitarnoj misiji za Udrugu Sunce

Namjera je organizatora izložbom fotografija djece s autizmom, autora Stephana Lupina, približiti svijet ovih mališana široj javnosti

 

Fotograf, slikar, kipar, svestrani osebujan umjetnik svjetskoga glasa i renomea Stephan Lupino spremno se odazvao na poziv novogradiške Udruge za autizam Sunce sudjelovati u humanitarnom i kulturnom događaju koji za cilj ima osvijestiti građane o problemima osoba s autizmom.
Po dolasku u Novu Gradišku 19. rujna gradonačelnik Vinko Grgić, uz kojega je bio i njegov zamjenik Borislav Vidošić, upriličio je prijam za umjetnika, a nazočni su mu bili i dr. Marija Mihaljević, ravnateljica Gradskog muzeja Nova Gradiška i Vesna Mijatović predsjednica Udruge za autizam Sunce.
Namjera je organizatora izložbom fotografija djece s autizmom, autora Stephana Lupina, približiti svijet ove djece široj javnosti. Izložba pod nazivom 'Lupinizam za autizam” će biti postavljena u Gradskom muzeju Nova Gradiška početkom prosinca, a uz nju i izložba skulptura i slika Stephana Lupina. Nastupom će, kako se planira, svečanost oplemeniti i Tedi Spalatto, a organizatori su najavili i gostovanje još jednog poznatog hrvatskog glazbenika koji će održati koncert također u humanitarne svrhe za Udrugu Sunce. 
Sva prikupljena sredstva bit će namijenjena za uređenje senzornoga parka u prostoru dvorišta jaslica gdje je odnedavno preseljen i Odjel za pomoć djeci s autizmom, a koji je Udruzi na korištenje ustupio Grad. Brojnim humanitarnim akcijama i uz priloge ljudi velikoga srca, kao i uz pomoć Grada Udruga je prostor uredila i prilagodila potrebama svojih štićenika i korisnika. Podsjećamo kako je u sklopu toga prostora i kabinet za senzornu integraciju koji uvelike olakšava svakodnevni život kako djeci s autizmom, tako i djeci s drugim teškoćama. I voditeljica Odjela Melita Dragić, kao i odgojiteljice koje svakodnevno skrbe o korisnicima ulažu veliki trud, znanje i puno ljubavi kako bi djeca s autizmom imala sve potrebne sadržaje koji im omogućuju da žive gotovo kao i druga djeca. Također iznimno puno razumijevanja imaju i za obitelji djece s autizmom, koje se svakoj njihovoj akciji također odazivaju prema svojim mogućnostima.
"Odmah sam se odazvao na poziv Udruge iz Nove Gradiške. To su djeca koja nas trebaju. I do sada sam pomagao i činit ću to i dalje. Na žalost mnogi koji bi to mogli ne čine dovoljno ili gotovo ništa za potrebite. To u svijetu nije slučaj- rekao nam je među ostalim Stephan Lupino, koji je djecu odmah i fotografirao, a upravo iz njegova pristupa bilo je vidljivo s koliko ljubavi i pažnje to čini. Imao je ovaj multimedijalni umjetnik izložbe u mnogim gradovima svijeta, diljem Hrvatske, pa i u manjim mjestima, ali ova izložba koja će biti otvorena, kako smo rekli u prosincu, bit će prva u jednom manjem slavonskom mjestu. – Bravo za Novu Gradišku", naglasio je Lupino, koji je ove godine obilježio i 35 godina umjetničkog stvaralaštva.
Udruga za autizam Sunce partner je i u projektima s Udrugom Prevencija, ponovno s ciljem pomoći onim najranjivijima koji nas svakodnevno trebaju.
Anita Blažinović