LIJEPE VIJESTI IZ AMERIKE: Dokazano da humanost nije samo dobra, nego i isplativa

Kada je veliki pružatelj usluga za osobe s razvojnim poteškoćama odlučio prestati s praksom povezivanja i izolacije klijenata, nova je studija otkrila poboljšanje sigurnosti i smanjenje troškova

 

Tijekom 12-godišnjeg razdoblja, povezivanja su smanjena za 99 posto, a izolacija je potpuno izbačena iz upotrebe u Graftonskoj integriranoj zdravstvenoj mreži u Virginiji, koju koristi više od 3.200 osoba s intelektualnim, razvojnim i psihijatrijskim teškoćama u stambenim i društvenim okruženjima.

Pružatelj usluga uočio je smanjenje broja ozljeda osoblja izazvanih od strane klijenata za 64 posto, a ušteda na troškovima prekovremenog rada i drugih naknada za radnike se procijenjuje na 16 milijuna dolara. Istodobno, klijenti su imali veću vjerojatnost da postignu svoje zacrtane ciljeve.

Nalazi dolaze iz analize promjena koje su proveli zaposlenici Graftona, a koji su nedavno objavljeni u časopisu Advances in Neurodevelopmental Disorders.

- Znali smo da mora postojati bolji način - kaže Kimberly Sanders, izvršna potpredsjednica Graftona i koautorica studije.

- Ne samo da su dosadašnje tehnike bile štetne našim klijentima i našem osoblju, već jednostavno nisu funkcionirale. Zapravo, u skladu s podacima, vidjeli smo da je uporaba povezivanja i izolacije samo pojačavala i održavala agresiju i nasilje. Odlučili smo stvoriti nov model za rješavanje problematičnog ponašanja koji je zasnovan na poštivanju svih uključenih.

Osoblje je poučeno da treba biti fleksibilno, susretljivo prema klijentima, treba postavljati pitanja, prakticirati ljubaznost i suosjećanje i odmaknuti se od mentaliteta koji zatijeva nadjačavanje i pokazivanje moći.

- Naš sustav pokazuje da možete ukloniti uporabu povezivanja i izolacije bez ugrožavanja sigurnosti, pod uvjetom da je osoblje dobro uvježbano - kaže Sanders za Disability Scoop.

- U konačnici, riječ je o primanju, zainteresiranosti, shvaćanju, osjećanju i reagiranju na ono što nam netko pokušava komunicirati kroz svoje postupke, istovremeno zadržavajući sigurnost svih uključenih – zaključuje Sanders.

Za dobre vijesti i nova saznanja nikad nije kasno, no čini se nevjerojatnim da nam je za ovu spoznaju i, nadajmo se,  promjenu mentaliteta trebalo toliko vremena.

Damir Fatušić

 

Povezane vijesti