DOBRA VIJEST: Googleov AI sustav mogao bi biti dobar pomoćnik u otkrivanju raka

AI sustav LYNA može razlikovati između uzoraka zdravog tkiva i onog s karcinomom u 99 posto slučajeva, čak i kada je gleda u ekstremno male metastaze koje ljudima mogu vrlo lako promaknuti

 

Istraživači koji rade u Googleovom odjelu za umjetnu inteligenciju objavili su dva znanstvena rada u kojima pokazuju učinkovitost novog alata koji se temelji na dubokom učenju i u stanju je uočiti metastatični karcinom dojke s većom učinkovitosti nego patolozi koji gledaju uzorke tkiva.

Istraživači su uvježbali svoj algoritam pod nazivom LYNA (Lymph Node Assistant) kako bi prepoznavao značajke tumora koristeći dva seta uzoraka, što mu je omogućilo uočavanje metastaza u vrlo širokom rasponu uvjeta, piše Vidi.hr.

To je na kraju rezultiralo AI sustavom koji je mogao razlikovati između uzoraka zdravog tkiva i onog s karcinomom u 99 posto slučajeva, čak i kada je gledao u ekstremno male metastaze koje bi ljudima mogle vrlo lako promaknuti. 

Sustav LYNA je posebno učinkovit kada pomaže u radu ljudima, pa su patolozi korištenjem simuliranih dijagnoza otkrili da im tehnologija dubokog učenja uvelike olakšava posao. Osim što smanjuje postotak neuočenih mikrometastaza za faktor 2, omogućuje dijagnosticiranje za upola manje vremena, odnosno u samo jednoj minuti.

Znanstvenici i liječnici stoga vjeruju da bi ovo moglo biti jako korisno u dijagnostici, a sustav se lako može prilagoditi primjeni na svim drugim vrstama tumora. Dakako, prije ulaska u praksu trebat će odraditi kliničko testiranje.

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti