TEKSAS Dijete raslo u dvije majke zahvaljujući najnovijoj metodi potpomognute oplodnje

U kolovozu 2017. godine liječnici su u Bliss stavili oplođenu jajnu stanicu koja je u njenom cerviksu bila dok se nije formirao embrij koji su kasnije stavili u maternicu Ashleigh

 

Zahvaljujući najnovijoj metodi potpomognute oplodnje "Effortless Reciprocical", koja je omogućila da se zametak nastao u Bliss Coulter (37) prebaci u maternicu Ashleigh Coulter (29) gdje se plod razvijao, dvije majke iz SAD-a na svijet su u lipnju ove godine, po prvi puta u povijesti, donijele zajedničko dijete.

Ashleigh je rodila zdravog sina Stetsona, teškog 3,6 kilograma, kojeg je nosila zajedno sa svojom suprugom Bliss

Bliss i Ashleigh dolaze iz Teksasa, a novu metodu odlučile su isprobati jer su obje željele biti uključene u trudnoću - objavio je NY Post.

- Da smo išle samo na metodu s donorom sperme, onda bi jedna od nas nosila dijete i rodila ga, a druga bi ga praktički posvojila – rekla je Ashleigh.

Prijateljica im je stoga preporučila dr. Kathy Doody, specijalisticu za umjetnu oplodnju u klinici u Teksasu, koja je imala ideju u sve uključiti obje majke što se ženama odmah svidjelo.

- Željela sam biti majka otkad znam za sebe – rekla je Ashleigh.

- Mene baš nije privlačila trudnoća sve dok se nisam zaljubila u Ashleigh. Tada sam shvatila da mogu imati vlastito dijete bez da ga nosim u sebi do rođenja – dodala je Bliss.

U kolovozu 2017. godine liječnici su u Bliss stavili oplođenu jajnu stanicu koja je u njenom cerviksu bila nekoliko dana dok se nije formirao embrij koji su kasnije stavili u maternicu Ashleigh. Čekali su deset dana da se uvjere kako je sve prošlo po planu.

- To je bilo najdužih deset dana u našim životima. Nitko prije nas tu metodu nije pokušao pa nismo bile sigurne je li učinkovita. Kad smo čule dobre vijesti, vrištala sam – rekla je Ashleigh.

Cijela metoda nije zahtijevala previše posla u laboratoriju zbog čega je bila i jeftinija. Trošak klasične metode umjetne oplodnje u SAD-u je 30.000 dolara, a ovo je koštalo upola manje.

Mali Stetson sada ima pet mjeseci. Iako nosi samo Blissin DNK, majke su rekle da je, kad je riječ o osobnosti, "pokupio" karakteristike od obje.

- Zaista smo blagoslovljene - rekla je Bliss.

Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti