KB SVETI DUH Revolucionarni zahvat presađivanja hrskavice iz nosa u koljeno

Postupak je jedinstven ne samo u Hrvatskoj, nego i u svijetu. Osmišljen je u Sveučilišnoj bolnici u švicarskom Baselu, a Klinička bolnica Sveti Duh druga je ustanova u svijetu koja ga uspješno prakticira

 

Profesor Alen Ivković s KB Sveti Duh izveo revoluciju u liječenju oštećenja zglobne hrskavice. Izveo je jedinstveni zahvat presađivanja hrskavice u koljeno, kojemu se na taj način vraća funkcionalnost. Alen Ivković jedan je od rijetkih u svijetu koji to zna i može.
- Napravili smo transplantaciju autonomne hrskavice koju smo uzgojili putem tkivnog inženjeringa kako bismo popravili oštećenja zglobne hrskavice jednog našeg pacijenta u dobi od 45 godina, objašnjava Ivković, za HRT.
Ono što je specifično za ovu operaciju je da je uzgojena hrskavica izvađena iz nosa, točnije nosne pregrade.
- Otprilike četiri tjedna se uzorak uzgajao. Potrebno je izolirati stanice hondrocite, odnosno hrskavične stanice, uzgojiti ih, multiplicirati do određenog broja, kod nas je to otprilike 50 milijuna i nakon toga nasađujemo te hondrocite na jedan nosač kolagenski i nakon toga oni stvaraju hrskavicu.
Prije operacije veličina oštećenja hrskavice koljena procjenjuje se na snimci magnetskom rezonancijom i ortroskopijom neposredno prije reza.
Nakon toga smo otvorili zglob, napravili takozvanu artrotomiju, prikazali oštećenja i svu oštećenu hrskavicu smo odstranili sa specijalnim instrumentima. To je takozvani debriman, to jest, postupak tijekom kojeg svu oštećenu hrskavicu mičemo i ostavljamo zdravu hrskavicu sa zdravim rubovima za koje ćemo zašiti transplantat, nastavlja Ivković.
Najveći dio operacije vremenski odlazi na pravilno usmjeravanje presatka i fiksiranje na postojeću hrskavicu što zahtjeva velik broj šavova i vrlo je delikatno.
Kompletan ovaj projekt, odnosno faza 2 kliničkog ispitivanja je financirana od Europske komisije što znači da je za vrijeme trajanja ove studije pacijentima to potpuno besplatno. Operacija je namijenjena za takozvana žarišna oštećenja hrskavice.
-  Ako hrskavicu zamislimo kao livadu, onda na nekom travnjaku, ako je travnjak zdrav i ako napravimo rupu u travnjaku onda možemo tu rupu začepiti s našom hrskavicom, kaže Ivković.
U studiju se uključuju pacijenti od 18 do 65 godina, a najčešće je indicirana za mlađu populaciju. Oporavak i vraćanje u formu zahtjevno je i dugo. No, tim je osmislio web platformu putem koje pacijenti mogu pratiti što trebaju raditi, kako se trebaju rehabilitirati. Kroz 6 tjedana treba se rasteretiti zglob, pacijent mora biti u štakama u ortrozi, naravno, svo to vrijeme mora raditi po programu rehabilitaciju. Nakon rehabilitacije pacijent se vraća svom normalnom životnom ritmu sa značajno poboljšanom kvalitetom života.
- Zadovoljstvo je pratiti njih od samog početka, kada dođu u ambulantu, prvi put kad dođu s jakim bolovima, sa smanjenom kvalitetom života, nisu u stanju baviti se dnevnim ili sportskim aktivnostima gdje onda nakon godinu-dvije vidite izuzetan napredak i kako su se vratili normalnim aktivnostima - kaže za HRT doktor Filip Vuletić, specijalizant ortopedije koji svoj doktorat piše upravo na temu ove studije.
Postupak je jedinstven ne samo u Hrvatskoj, nego i u svijetu. Osmišljen je u Sveučilišnoj bolnici u švicarskom Baselu, a Klinička bolnica Sveti Duh druga je ustanova u svijetu koja ga uspješno prakticira, piše HRT.
Anita Blažinović