TEHNOLOGIJOM PROTIV RAKA Novi ubrzivači čestica mogli bi olakšati uništavanje tumora

Tehnologija ubrzivača čestica već se dugo u medicini koristi za uništavanje opasnih tumora. Rak se podvrgava jednominutnom bombardiranju česticama koje imaju za cilj uništiti tumorske stanice

 

Međutim, istraživači sa SLAC National Accelerator Laboratoryja i Sveučilišta Stanford dobili su sredstva za daljnji razvoj dva projekta kojima bi mogli unaprijediti ubrzivače čestica na način da uništavaju stanice raka zrakama koje traju manje od jedne sekunde. Mnogo kraće trajanje učinit će ove pristupe liječenja raka učinkovitijima i sigurnijima.

- Isporuka doze zračenja cijele terapijske sesije u jednom bljesku koji traje manje od sekunde bio bi najbolji način rješavanja problema stalnog gibanja organa i tkiva i velik napredak u usporedbi s metodama koje danas koristimo - rekao je u priopćenju profesor Billy Loo sa Stanfordove medicinske škole.

- Vidjeli smo kod miševa da zdrave stanice trpe manje oštećenja kada primijenimo dozu zračenja vrlo brzo, a učinak ubijanja tumora je jednak ili čak malo bolji od konvencionalne duže izloženosti. Ako isto vrijedi i kod ljudi, to bi bila potpuno nova paradigma u području radijacijske terapije – objašnjava Loo.

Kako piše IFLScience, dva projekta koriste različite metode. Jedan će se fokusirati na X-zrake, dok će drugi koristiti protone. Prvi, nazvan PHASER, stvara X-zrake ubrzavanjem elektrona u kratkom prostoru. Tijekom posljednjih nekoliko godina istraživači su proučavali temeljne tehnologije, istraživali poboljšanja i gradili prototipove. Obje postojeće komponente rade prema očekivanjima, a tim sada planira učiniti ove uređaje kompaktnijima.

Akcelerator protona nije u toliko dalekom stupnju razvoja kao PHASER, ali ima prednost. Protoni su, u načelu, manje štetni za zdravo tkivo jer isporučuju energiju u manjem volumenu. Znanstvenici će uzeti tehnologiju iz akceleratora čestica i raditi na tome kako ga učiniti manjim.

Projekti će zahtijevati daljnje financiranje, ali su uzbudljiv početak novog koraka u liječenju tumora.

Damir Fatušić