UDRUGA ISKORAK Kampanja o nezaraznosti HIV pozitivnih osoba koje uzimaju terapiju

Zoran Dominković iz udruge Iskorak smatra da je kampanja važan korak za poboljšanje života osoba s HIV-om, koje su često diskriminirane i stigmatizirane u društvu zbog straha od zaraze

 

Udruga Iskorak najavila je u petak da 1. prosinca, na Svjetski dan borbe protiv AIDS-a, pokreće nacionalnu kampanju kojom želi proširiti informaciju o nezaraznosti HIV pozitivne osobe koja redovito uzima terapiju.

Osnovna poruka kampanje je Nemjerljivo=Nezarazno (N=N), što znači da osobe koje žive s HIV-om i redovito uzimaju lijekove, te imaju nemjerljivu razinu virusa, ne mogu prenijeti HIV svojim seksualnim partnerima, rečeno je na konferenciji za novinare koju je Iskorak održao u Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" uoči Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a. 

Kampanjom se želi ukazati na koristi antiretrovirusne terapije za očuvanje zdravlja i prevenciju prijenosa HIV-a.

“Danas smatramo da osobe koje redovito uzimaju antiretrovirusne lijekove i održavaju nemjerljivu količinu virusa u krvi ne prenose HIV spolnim putem”, istaknuo je Josip Begovac, voditelj Referentnog centra za dijagnostiku i liječenje HIV-a. 

Voditelj kampanje Zoran Dominković iz udruge Iskorak smatra da je kampanja važan korak za poboljšanje života osoba s HIV-om, koje su često diskriminirane i stigmatizirane u društvu zbog straha od infekcije HIV-om.

U kampanju su uključene i dvije osobe koje žive s HIV-om - Mario Lemešić i Bernard Vukas.

Lemešić je doživio diskriminaciju na radnom mjestu kuhara u školskoj kuhinji u Bjelovaru. "Moj poslodavac saznao je za moj HIV pozitivan status, od tog trenutka vijest se širila poput požara. Roditelji su preko noći bojkotirali školsku kuhinju, jer ne žele da im za djecu kuha HIV pozitivan kuhar", rekao je.

Kampanja N=N za Lemešića je veliki događaj i prekretnica u širenju informacija o HIV-u jer se želi se smanjiti strah prema osobama koje žive s HIV-om, kako se nikome ne bi ponovila diskriminacija koju je doživio.

Vukas vodi Pozitivan forum - najveću online zajednicu za osobe koje žive s HIV-om, osnovanu radi dijeljenja iskustava, upoznavanja i informiranja. Pozitivan forum danas ima oko 200 korisnika iz Hrvatske i okolnih zemalja, a od trenutka osnivanja prije dvije godine organizirali su preko 40 susreta s upoznavanjem i dijeljenjem iskustava.

Kampanja će se provoditi tijekom cijele iduće godine. Počinje digitalnom kampanjom, odnosno web stranicom www.nemjerljivo.com, na kojoj se odgovara na česta pitanja o N=N, poput "Kako je moguće da je netko s HIV-om nezarazan".

Tijekom kampanje prikupljat će se podrška ostalih organizacija. N=N zasad podržavaju Klinika za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" i Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Kampanja N=N dio je međunarodne kampanje Undetectable=Untransmittable (U=U) kojom se želi podići razina svijesti o koristima uzimanja antiretrovirusne terapije. Trenutno je preko 760 organizacija iz više od 90 zemalja podržalo kampanju, među njima i Svjetska zdravstvena organizacija i UNAIDS.

Na konferenciji za novinare izneseni su i podaci vezani uz epidemiološku situaciju, po kojima Hrvatska pripada zemljama niskog rizika za infekciju HIV-om u općoj populaciji.

U Hrvatskoj se godišnje otkrije oko 100 novih slučajeva dijagnoze HIV-a, a ukupno od početka pojavnosti bolesti zabilježeno je oko 1600 osoba kojima je dijagnosticirana infekcija HIV-om. Od njih je od AIDS-a oboljelo 520 osoba, a oko 270 je umrlo od posljedica te bolesti.

Što se tiče omjera muškaraca i žena, u Hrvatskoj na 20 muškaraca dolazi samo jedna pozitivna žena, što je značajno viši udio muškaraca od EU prosjeka, koji iznosi tri muškarca na jednu ženu.

Hina