ZLATNO OTKRIĆE Novi test otkriva bilo koju vrstu raka za samo deset minuta

Ključna su komponenta cijelog postupka čestice zlata. Točnije, nanočestice zlata koje tijekom testa mijenjanju boju, ako u stanicama ima tragova raka. Metoda je testirana na dvjestotinjak uzoraka

 

Znanstvenici sa Sveučilišta u Brisbaneu došli su do otkrića koje bi moglo u potpunosti promijeniti način na koji otkrivamo i liječimo rak.

Naime, što je rak ranije otkriven, to su veće šanse za potpuno izlječenje. Problem je što je rak u ranoj fazi teško detektirati jer u većini slučajeva nema vidljivih simptoma.

Metoda koju su razvili znanstvenici sa Sveučilišta u Brisbaneu ne samo da je jeftina, već cijeli postupak traje tek 10 minuta, a otkriva sve vrste raka u veoma ranom stadiju, javlja Zimo.hr.

Ključna su komponenta cijelog postupka čestice zlata. Točnije, nanočestice zlata koje tijekom testa mijenjanju boju, ako u stanicama ima tragova raka.

Dovoljno je u otopinu u kojoj se nalaze nanočestice raka ubaciti sumnjive stanice i otopina će promijeniti boju. Ostane li crvena, prisutne su promjene u DNK-u koje ukazuju na rak. Promijeni li boju u plavo, u stanicama nema raka.

Znanstvenici su svoju metodu testirali na dvjestotinjak uzoraka i otkrili da je test točan i do 90 posto.

To još ne znači da će test biti dostupan svim liječnicima i pacijentima odmah. Potrebno je dodatno provjeriti metodu i samu preciznost testa te ju razviti za širu uporabu.

No već i ovi rezultati daju nadu da bi u budućnosti dijagnosticiranje i liječenje raka moglo biti puno brže, bolje i jeftinije.

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti