VAŽNO UPOZORENJE Proizvodi koji se koriste za senzornu stimulaciju opasni za djecu s teškoćama u razvoju

Iako je izvorno namijenjen djeci koja dobivaju prve zube, rizične proizvode često koriste i osobe s autizmom, poremećajem pozornosti s hiperaktivnošću i drugim teškoćama


Posebne ogrlice, narukvice i drugi nakit koji koriste osobe s invaliditetom za pružanje senzorne stimulacije su opasne, kažu američki savezni regulatori.
Američka Agencija za hranu i lijekove (Food and Drug Administration – FDA, op. a.) upozorava da je nakit koji djeci olakšava rast mliječnih zuba povezan sa smrću i teškim ozljedama kod dojenčadi i djece. Proizvodi, koje mogu nositi djeca ili odrasli, ne bi se smjeli koristiti.
- Znamo da ogrlice i nakit za mliječne zube postaju sve popularniji među roditeljima i njegovateljima koji žele djeci olakšati bol i senzorno stimulirati djecu s teškoćama u razvoju. Brinemo se zbog rizika koje smo primijetili kod tih proizvoda i želimo da roditelji budu svjesni da njihovo korištenje djecu, uključujući i djecu s teškoćama u razvoju, dovodi u opasnost od ozbiljnih ozljeda i smrti - rekao je povjerenik FDA Scott Gottlieb.
Nakit koji djeci olakšava rast mliječnih zuba dolazi u različitim oblicima i može biti od jantara, drva, mramora, silikona ili drugih materijala, navodi FDA. Kako kažu iz agencije, rizici od proizvoda uključuju gušenje, davljenje, ozljedu usta i infekciju.
Iako je izvorno namijenjen djeci koja dobivaju prve zube, FDA kaže da nakit često koriste i osobe s autizmom, poremećajem pozornosti s hiperaktivnošću i drugim teškoćama u svrhu senzorne stimulacije ili sprečavanja žvakanja odjeće ili dijelova tijela, prenosi Disability Scoop.
Federalni regulatori pozivaju roditelje da izbjegavaju te proizvode i kažu da bi pružatelji zdravstvenih usluga trebali obeshrabriti njihovo korištenje.
- S obzirom na širinu tržišta za ove ogrlice i nakit, dajemo ove važne informacije o sigurnosti izravno potrošačima kako bismo spriječili ozljede kod dojenčadi i djece - ističe Gottlieb.
Damir Fatušić