PROBLEMI U AMERICI Djeca s autizmom ostaju bez potrebnih zdravstvenih usluga

Prema novom izvješću, djeca s autizmom imaju dvostruko veću vjerojatnost od djece s drugim vrstama invaliditeta da njihove zdravstvene potrebe budu neispunjene


Gotovo jedno od pet djece s poremećajem iz spektra autizma je ostalo bez potrebne medicinske usluge. Za usporedbu, manje od deset posto djece s drugim vrstama invaliditeta i samo 2,6 posto djece tipičnog razvoja ostalo je bez takve usluge.
Nalazi dolaze iz istraživanja objavljenog na internetu u časopisu Journal of Autism and Developmental Disorders.
Kako piše Disability Scoop, istraživači iz Autism Speaksa promatrali su podatke prikupljene u Nacionalnoj anketi zdravlja djece za 2016., vladinoj anketi roditelja više od 50.000 djece u cijeloj Americi.
Roditelji su upitani je li bilo kada unutar prethodne godine, kada je njihovom djetetu bila potrebna zdravstvena skrb - uključujući medicinske, stomatološke, vidne i usluge mentalnog zdravlja - ta skrb bila uskraćena. Ako je tako, upitali su roditelje zašto.
Od ispitanih roditelja djece s autizmom, njih 18,8 posto je izjavilo da im dijete nije primilo potrebnu zdravstvenu skrb. Razlozi uključuju nedostatak kvalitetnog osiguranja, probleme u pristupu skrbi i obiteljske izazove poput financijskih poteškoća, nezaposlenosti i razvoda, između ostalog.
Velik broj djece s autizmom koja ostaju bez potrebnih usluga posebno je akutan, navode autori studije, budući da je 93 posto onih s poremećajem iz spektra autizma - u usporedbi sa samo 63 posto djece s drugim vrstama invaliditeta - imalo barem jedan popratni zdravstveni problem, kao što su gastrointestinalni problemi, problemi sa spavanjem ili depresija.
- Ovi rezultati jasno pokazuju da su nezadovoljene potrebe zdravstvene skrbi s kojima se suočavaju djeca s autizmom u velikoj mjeri povezane s čimbenicima koji se najbolje mogu riješiti kroz politike i programe koji jačaju sposobnost obitelji da skrbe za svoju djecu - rekao je Arun Karpur, direktor za znanost i procjenu podataka istraživanje organizacije Autism Speaks i glavni autor studije.
- Programi za podršku djeci s autizmom i njihovim obiteljima trebaju integrirati socijalnu podršku u širokom rasponu potreba, uključujući obrazovanje, razvoj radne snage, zdravstvenu skrb i druge programe socijalne skrbi - zaključuje Karpur.
Damir Fatušić

 

Povezane vijesti