SVATKO MOŽE KODIRATI Apple pokrenuo program koji uči slijepu djecu računalnom programiranju

Appleova misija je učiniti proizvode što pristupačnijima. Stvorili smo ovaj program jer vjerujemo da svi učenici zaslužuju priliku naučiti jezik tehnologije, izjavio je Tim Cook, predsjednik Uprave Applea


U nadi da će kodiranje postati pristupačnije, Apple je danas pokrenuo novi program u Ujedinjenom Kraljevstvu.
Kako piše Mirror, tehnološki div se udružio s Kraljevskim nacionalnim institutom slijepih osoba (Royal National Institute of Blind People – RNIB, op. a.) kako bi pokrenuo program 'Svatko može kodirati', koji uči slijepu djecu računalnom programiranju, kodiranju.
Djeca će naučiti kodirati pomoću aplikacije Swift Playgrounds, koja uči kodiranje kroz zabavne karikature i zagonetke.
Uz aplikaciju, djeci će također biti isporučene verzije zagonetki na Brailleovom pismu.
Osim toga, korisnici će imati pristup Appleovoj tehnologiji čitanja zaslona, ​​VoiceOver, koja im omogućava da koriste Swift Playgrounds bez da vide zaslon.
Program je pokrenut u SAD-u još u svibnju prošle godine i bio je vrlo uspješan.
- Appleova misija je učiniti proizvode što pristupačnijima. Stvorili smo program 'Svatko može kodirati' jer vjerujemo da svi učenici zaslužuju priliku naučiti jezik tehnologije. Nadamo se da ćemo program 'Svatko može kodirati' omogućiti za još više škola širom svijeta, u korist učenicima s invaliditetom - izjavio je Tim Cook, predsjednik Uprave Applea, prilikom predstavljanja programa u Sjedinjenim Američkim Državama.
- Jedna od stvari koje smo otkrili je da su neki slijepi učenici mislili da im je kodiranje nedostupno - kaže Sarah Herrlinger, direktorica Appleovih programa pristupačnosti.
- Nitko ne bi trebao doći do točke u kojoj netko kaže ne, ne možete to učiniti zbog svog invaliditeta. Naše je mišljenje da ako tehnologija može biti poluga koja otvara ta vrata, to je ono što trebamo učiniti - poručuje Herrlinger.
Da ove izjave nisu samo mrtvo slovo na papiru i populistička egzibicija, Apple je potvrdio i svojim dosadašnjim nastojanjima - o kojima smo također pisali na In Portalu - da svoje proizvode približi osobama s invaliditetom, a sličnu poslovnu i društvenu praksu njeguju i druge tehnološke megakorporacije, poput Googlea i Microsofta.
Program 'Svatko može kodirati' besplatan je za studente i nastavnike u Ujedinjenom Kraljevstvu od 24. siječnja ove godine.
Damir Fatušić