ZNANSTVENICI Ozljeda koljena može uništiti sportsku karijeru i prije nego što ona započne

Vježbe kojima se, na primjer, mogu ispraviti 'ikserice' nisu teške i vrlo su učinkovite. Zato bi ih mladi sportaši trebali naučiti sami, ako treneri za to ne mare, kaže ortoped Herbort

 

Mnogo djece snuje o velikim karijerama u nogometu, košarci, drugim sportovima, o osvajanju olimpijskih medalja i svjetskim naslovima. 

Ali razvoj profesionalnog sportaša nosi mnoge rizike. Po uglednom njemačkom ortopedu Mircu Herbortu, broj ozljeda koljena u mladih ljudi između 10 i 20 godina starosti znatno se povećao zadnjih godina. 

Najčešće su u pitanju puknuća ligamenata, tipične ozljede nogometaša. Jedan od razloga za to je što se djeca guraju u natjecateljski sport mnogo ranije nego u prošlosti. 

- U dobi u kojoj su se nekada 'napucavali' loptom, sada su već u režimu punih treninga, ponekad i pet puta tjedno, uz mnogo pritiska - kaže Herbort. 

Takav je trend i u drugim sportovima, ne samo u nogometu. 

- Tinejdžeri su iznimno motivirani, njihova želja da postanu profesionalni sportaši stvarno je visoka. A roditelji to često podržavaju - dodaje Herbort. 

Momčadskim sportovima tradicionalno su dominirali dječaci, ali i to se promijenilo. Broj djevojčica koje se ozbiljno bave nogometom ili nekim drugim momčadskim sportom također je porastao zadnjih godina. A to znači da i među njima raste broj ozljeda koljena. 

- Djevojčice ionako imaju veći rizik od ozljeda - kaže Herbort, jer one češće imaju 'genu valgum' (tzv. ikserice) pa su i podložnije ozljedama. 

Teške ozljede koljena mogu imati teške posljedice. Iako se profesionalni sportaši uglavnom s vremenom uspijevaju vratiti u top formu, to s djecom nije uvijek slučaj. A rezultat time da im karijere završe i prije nego što počnu, naglašava Herbort. 

Ako koljeno nakon teške ozljede ostane nestabilno, to može dovesti do daljnjih, sekundarnih ozljeda u budućnosti. 

- Djeci je nemoguće reći da budu opreznija sa sportom. Ali u nekim slučajevima to može završiti tako da zbog sekundarnih ozljeda dvadesetogodišnjaci imaju koljena 65-godišnjaka. To znači kronične bolove, smanjenu mobilnost i možda čak i ranije umirovljenje - upozorava Herbort. 

On preporučuje da mladi sportaši, njihovi treneri i roditelji učine sve što mogu da ozljede koljena uopće ne bude.

- To je moguće spriječiti, ojačati koljena, ali to trenerima najčešće nije na umu.

Vježbe kojima se, na primjer, mogu ispraviti 'ikserice' nisu teške i vrlo su učinkovite. Zato bi ih mladi sportaši trebali naučiti sami, ako treneri za to ne mare, kaže ortoped. 

Hina