SUSTAVNA SKRB Praćenjem djece s autizmom do njihove bolje budućnosti

Iznova se nameće pitanje može li se ovakvo sustavno i kontunuirano praćenje i proaktivno djelovanje na osnovi skupljenih podataka primijeniti i u Hrvatskoj


Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (Centers for Disease Control and Prevention – CDC, op. a.) odabrali su 11 lokacija koje će sudjelovali u predstojećim pokušajima nadzora putem njihove Mreže za praćenje autizma i razvojnih teškoća (Autism and Developmental Disabilities Monitoring Network – ADDM Network, op. a.).
Kako piše Disability Scoop, sva će mjesta proučiti podatke 8-godišnjaka i 4-godišnjaka na njihovom području kako bi se utvrdilo koliko njih bi moglo imati autizam, a sada će, prvi put, istraživači na četiri lokacije analizirati i 16-godišnjake s poremećajem iz spektra autizma, kao i kako su adolescenti koje je mreža prepoznala još kao osmogodišnjake u 2010. i 2012. godini napredovali.
- Praćenje 16-godišnjaka je nova aktivnost za ADDM mrežu i pomoći će u informiranju o strategijama javnog zdravstva za poboljšanje identifikacije i usluga za djecu s poremećajem iz spektra autizma - kažu iz CDC-a.
- Praćenje 16-godišnjih adolescenata s poremećajem iz spektra autizma također može pružiti vrijedne informacije o planiranju tranzicije u uslugama specijalnog obrazovanja i planiranoj putanji za razdoblje nakon srednje škole - navode.
Podaci prikupljeni putem Mreže za praćenje autizma i razvojnih teškoća koriste se za utvrđivanje službene procjene prevalencije autizma. Najnovije izvješće mreže, izdano prošlog proljeća, pokazalo je da autizam pogađa jedno od 59 djece.
Za novi krug nadzora, CDC je priopćio kako će potrošiti više od 16 milijuna dolara za pregled zapisa od 2018. do 2020. godine. Rezultati - uključujući prve informacije o tinejdžerima - vjerojatno će biti objavljeni 2022. i 2024. godine.
Osim sjedišta CDC-a u Atlanti, istraživači sa Sveučilišta Arkansas, Sveučilišta u Uti i Sveučilišta Johns Hopkins pratit će djecu u dobi od četiri, osam i 16 godina.
Mjesta koja prate učestalost djece od četiri i osam godina s autizmom uključuju Sveučilište u Arizoni, Sveučilište Wisconsin, Kalifornijsko sveučilište u San Diegu, Sveučilište u Minnesoti, Sveučilište Rutgers, Sveučilište Vanderbilt i Sveučilište Washington.
Iznova se nameće pitanje može li se ovakvo sustavno i kontunuirano praćenje i proaktivno djelovanje na osnovi skupljenih podataka primijeniti i u Hrvatskoj te olakšati mnoge od problema osoba s autizmom, ali i drugim oblicima invaliditeta.
Damir Fatušić

 

Povezane vijesti