ZANIMLJIVO OTKRIĆE Osobe s autizmom nisu podložne negativnom utjecaju okoline

Autistična djeca bila su vrlo malo pod utjecajem savjeta, a to se nije promijenilo s njihovom dobi. Bolje su rješavali test nego neurotipični sudionici jer nisu bili pod utjecajem loših savjeta


Kome vjerujete kada pouzdani izvor proturječi onome što vam govore vaše oči? Odgovor na ovo pitanje ovisi o godinama, ali i o tome imate li autizam. Studija koja istražuje fenomen otkriva i važnu fazu u odrastanju i društvenu korist autizma.
Doktorica Kristine Krug sa Sveučilišta u Oxfordu zamolila je 155 djece u dobi od šest do 14 godina da igraju igru ​​u kojoj im je rečeno da uče biti piloti svemirskih brodova. Zatim su im pokazali cilindar koji se okreće s crnim i bijelim točkama koje predstavljaju crne rupe. Kako bi upravljali svojim svemirskim brodom oko rupa, morali su odrediti njegov smjer vrtnje, što im je bilo otežano optičkim iluzijama.
Igra je izabrana zato što je za djecu utvrđeno da su dobra u procjenjivanju ovakvih optičkih iluzija kao i odrasli. Tijekom igre, savjetnik - koji je za polovicu djece bio punoljetan, a za drugu polovicu djece bio je njihove dobi - rekao im je na koju se stranu rupa okreće. No savjetnici su često griješili.
Među 125 neurotipične djece, pojavio se neobično jasan obrazac. Djeca mlađa od 12 godina radila su prema vlastitom nahođenju, ignorirajući savjete koje su primili, bez obzira na njihov izvor. Neurotipična djeca u dobi od 12 i više godina bila su pod snažnim utjecajem savjeta, bilo od odrasle osobe ili od vršnjaka, čak i kada im je rečeno nešto što je u suprotnosti s onim što su sami mogli vidjeti. Pogrešni savjeti usporili su odgovore i doveli do pogrešnih odluka.
S druge strane, autistična djeca, koja su bila jednake dobi i IQ-a kao i djeca iz neurotipičnog uzorka, bila su vrlo malo pod utjecajem savjeta, a to se nije promijenilo s njihovom dobi. Kad su prešli dob od dvanaest godina, bolje su rješavali test nego neurotipični sudionici jer nisu bili pod utjecajem loših savjeta.
Portal IFLScience objašnjava kako ovaj rad popunjava prazninu koji su nam ostavile prethodne studije iz 1950-ih, a koje su pokazale da će odrasli dopustiti drugima da ih uvjere u nešto što je u izravnoj suprotnosti s onim što sami mogu vidjeti. Možda je iznenađujuće da su djeca manje podložna takvoj vrsti društvenog utjecaja. Rad doktorice Kristine Krug ukazuje da je pomak kada se to počne događati više oštar skok u dobi od 12 godina nego postupna promjena.
- Ova studija može objasniti neke od poteškoća djece s autizmom u društvenim interakcijama - piše Krug s koautorima u Zborniku radova Nacionalne akademije znanosti. Ako djecu oblikuju njihovi vršnjaci, onda će ona djeca koju ne oblikuju imati problema s uklapanjem u društvo.
Rad također ukazuje na to kako društvo može imati koristi od osoba s autizmom. Većinu vremena savjeti drugih pomoći će i uštedjeti vrijeme. Međutim, osoba s autizmom koja ima veću vjerojatnost da će uočiti probleme takvog savjeta može vidjeti kada stari obrasci više ne pomažu i ne potiču napredak.
Damir Fatušić

 

Povezane vijesti