SVJETSKA ZDRAVSTVENA ORGANIZACIJA Rekordan broj zabilježenih slučajeva ospica u 2018. godini

Prošle je godine u Europi zabilježeno 82.596 novih slučajeva ospica, tri puta više nego 2017., i zapanjujućih 15 puta više od rekordno niske razine u 2016.

 

Prošla je godina bila rekordna po broju oboljelih u Europi u posljednjih deset godina . Bolest može biti smrtonosna, prošle godine je 72 djece i odraslih umirlo zbog ospica, prema najnovijem izvješću Svjetske zdravstvene organizacije (World Health Organization - WHO, op. a.).

Devedeset dva posto slučajeva dolazi iz samo deset zemalja - od najvećeg do najmanjeg broja slučajeva to su Ukrajina, Srbija, Izrael, Francuska, Italija, Rusija, Gruzija, Grčka, Albanija i Rumunjska. Samo šest od 53 zemlje u WHO-ovoj europskoj regiji nije imalo novih slučajeva. Šezdeset i jedan posto osoba koje su se zarazile morale su biti hospitalizirane. WHO poziva europske zemlje da učine više protiv ospica, piše IFLScience.

U 2017. godini stopa imunizacije značajno se povećala, dosegnuvši najveću ikad procijenjenu pokrivenost za drugu dozu cijepljenja od 90 posto. Također, više djece primilo je dvije doze na vrijeme u 2017. godini nego u bilo kojoj godini od 2000. godine, kada je WHO počela prikupljati te podatke. Međutim, WHO upozorava da, iako se nacionalni prosjeci povećavaju, broj slučajeva ukazuje na ozbiljne nedostatke na lokalnoj razini. A to bi moglo dovesti do još težih slučajeva širenja ospica.

- Slika za 2018. jasno pokazuje da trenutni tempo napretka u povećanju stope imunizacije neće biti dovoljan da zaustavi cirkulaciju ospica. Iako podaci ukazuju na iznimno visoku pokrivenost imunizacijom na regionalnoj razini, oni također odražavaju rekordan broj pogođenih i ubijenih bolešću. To znači da praznine na lokalnoj razini još uvijek nude otvorena vrata virusu - kaže doktorica Zsuzsanna Jakab, regionalna direktorica WHO-a za Europu.

- Mi ne možemo postići zdravije populacije na globalnoj razini, kao što je obećano u viziji Svjetske zdravstvene organizacije za narednih pet godina ako ne radimo lokalno. Moramo učiniti više i učiniti to bolje kako bismo zaštitili svaku osobu od bolesti koje se lako mogu izbjeći - ističe Jakab.

Ukrajina je najviše patila od ospica u 2017. zbog velikog pada pokrivenosti cjepivom tijekom ruske invazije na Krim i sukoba koji su uslijedili nakon toga. Stope cijepljenja pale su na 31 posto u 2016. U drugim zemljama problem su pokreti protiv cijepljena, osobito oni koje podržavaju populističke vlade, kao u Italiji.

WHO predlaže europskim zemljama da osiguraju da svatko ima jednak i pravovremen pristup spasonosnim cjepivima. Vlade bi trebale razmotriti tko je prethodno propustio cijepljenje i uložiti dodatne napore da se tim skupinama osigura cjepivo. Trebalo bi voditi kampanje za jačanje povjerenja ljudi u cjepiva i zdravstvene vlasti.

Damir Fatušić