PRAKTIČNO Identifikacijske kartice koje pomažu osobama s invaliditetom u hitnim slučajevima

Iako je Hrvatska mnogo sigurnija i mirnija zemlja od SAD-a, ovakve identifikacijske kartice su vrlo praktičan i jeftin način olakšavanja i izbjegavanja potencijalno neugodnih situacija i valjalo bi razmisliti o nečemu sličnom i u Lijepoj našoj

 

Njujorčani s invaliditetom, ili njihovi najmiliji, sada mogu državi podnijeti zahtjev za izdavanje identifikacijske iskaznice kojoj je svrha olakšati susret s osobama koje prve reagiraju u hitnom slučaju.

Kartica, koju je omogućio državni zakon iz 2018. godine, sadrži osnovne podatke kao što su ime, adresa i datum rođenja, kao i informacije za kontakt u slučaju nužde. Ono što je najvažnije, sadrži posebne informacije o invaliditetu osobe i izjavu o odricanju odgovornosti za koju se zagovaratelji nadaju da će izgladiti interakcije sa službama za provedbu zakona i hitnim službama.

U izjavi o odricanju odgovornosti na prednjoj strani pisat će: 'Imam razvojni invaliditet. Možda imam poteškoća s razumijevanjem i praćenjem Vaših uputa ili možda ne mogu odgovoriti. Može me fizički uznemiriti ako mi se obratite ili me dodirnete ili mi se previše približite. Razvojni invaliditet nije izgovor za nezakonito ponašanje. Ne odbijam surađivati namjerno. Možda ću trebati Vašu pomoć. Pogledajte poleđinu ove kartice'.

Stanovnici New Yorka zainteresirani za dobivanje kartice, bilo za sebe ili za voljenu osobu, mogu je zatražiti putem interneta. Kartice su besplatne i neobavezne.

Cilj inicijative je pomoći osobama koje prve reagiraju, kao što su policija, vatrogasci i osoblje hitne medicinske pomoći, da bolje razumiju i komuniciraju s osobama s invaliditetom koje možda ne mogu učinkovito iskomunicirati svoju situaciju.

Državni skupštinar Angelo Santabarbara i senatorica Pamela Helming prošle su godine predložili zakone koji su omogućili Državnom uredu za osobe s invaliditetom da kreira i izdaje kartice.

Santabarbara, čiji sin ima autizam, izjavio je za Times Union kako ga je pogodio incident iz 2017. iz Arizone, gdje je policajac pogrešno shvatio repetitivno ponašanje tinejdžera s autizmom kao znak uporabe droge. Policajac je na kraju upotrijebio prekomjernu silu nakon što je tinejdžer odbio surađivati.

Taj incident, kao i drugi, potaknuo je zagovornike na inzistiranje na boljoj obuci policijskog osoblja kada je u pitanju suočavanje s osobama s poremećajem iz spektra autizma i drugim vrstama invaliditeta.

- Bilo da se radi o interakciji u zračnoj luci, u prepunom zabavnom parku ili s osobama koje prve reagiraju u hitnim slučajevima, kartice mogu pomoći pojedincima, roditeljima ili skrbnicima da lako prenesu važne informacije o dijagnozi osobe i opišu neke od izazova s ​​kojima se mogu susresti tijekom hitnog slučaja - pojasnio je Santabarbara.

Iako je Hrvatska mnogo sigurnija i mirnija zemlja od SAD-a, ovakve identifikacijske kartice su vrlo praktičan i jeftin način olakšavanja i izbjegavanja potencijalno neugodnih situacija i valjalo bi razmisliti o nečemu sličnom i u Lijepoj našoj.

Damir Fatušić

 

Povezane vijesti