NOVA POTVRDA Folna kiselina smanjuje rizik od autizma i težinu njegovih simptoma

Čini se da je ključno da fetus ima prave hranjive tvari za razvoj počevši od začeća, a proces nakupljanja hranjivih tvari u majčinom tijelu može potrajati nekoliko mjeseci

 

Prema istraživanju koje je objavio Institut MIND sa Sveučilišta u Kaliforniji, Davis (UCD), težina i rizik od autizma smanjuje se za visokorizičnu braću i sestre djece s autizmom ako majke uzimaju prenatalne vitamine u prvom mjesecu trudnoće.

To je prvi put da su istraživanja pokazala da obitelji čija djeca imaju visok rizik od autizma također mogu imati koristi od prenatalnih vitaminskih dodataka, kažu istraživači UCD-a, nešto što su već utvrdili istinitim za prve trudnoće među ženama u općoj populaciji.

Ova studija se bavi visokorizičnim obiteljima gdje postoji vjerojatnost većeg genetskog doprinosa dijagnozi autizma, tako da nismo bili sigurni da će imati istu vrstu smanjenja rizika kao i u općoj populaciji, rekla je Rebecca J. Schmidt, istraživač s MIND Instituta.

- Ako je riječ većinom o genetici, onda biste pomislili da možda nešto poput ovoga ne bi pomoglo toliko, ali ispada da se čini, barem u našoj studijskoj populaciji, da je opet postojala ta povezanost sa smanjenim rizikom.

Najnoviji nalazi Instituta MIND, objavljeni u medicinskom časopisu JAMA Psychiatry, naveli su Schmidt da kaže kako vjerojatno nije loša ideja za bilo koju ženu u reproduktivnoj dobi koja je seksualno aktivna, a ne štiti se od trudnoće, da uzima propisani prenatalni multivitamin koji uključuje folnu kiselinu.

Schmidt je rekla da je njezin tim pratio 241 obitelj djece s autizmom za ovu studiju. Obitelji su bile izložene većem riziku da kasnije braća i sestre naslijede genetsku osobinu autizma, ali kada su žene počele uzimati prenatalne vitamine u kritičnim ranim fazama trudnoće, rizik od autizma smanjio se za otprilike polovicu za kasniju braću i sestre.

- Radi se o zaštiti od ponovnog pojavljivanja autizma kod mlađih braće i sestara s visokim rizikom od autizma - objašnjava Schmidt, asistentica na Odjelu za javno zdravstvo UC Davis.

Medicinski stručnjaci preporučili su da žene počnu uzimati te dodatke prije trudnoće, kaže Schmidt, a studije UCD-a pokazale su prednosti. Djeca čije su majke uzimale vitamine imala su manju vjerojatnost da će im biti dijagnosticiran poremećaj iz spektra autizma, imali su značajno lakše simptome autizma i postizali bolje kognitivne rezultate.

Čini se da je ključno, ističe Schmidt, da fetus ima prave hranjive tvari za razvoj počevši od začeća, a proces nakupljanja hranjivih tvari u majčinom tijelu može potrajati nekoliko mjeseci. Iako se pokazalo da je folna kiselina presudna u toj ranoj fazi uspostavljanja neuronskih putova, Schmidt je rekla da istraživači još uvijek ne znaju koji drugi vitamini igraju vitalnu ulogu.

Jedno od svakih 59 djece u Sjedinjenim Američkim Državama ima neki oblik poremećaja iz autističnog spektra, kažu istraživači UCD-a, a mlađa braća i sestre djece s tim poremećajem imaju oko 13 puta veću vjerojatnost da će ga razviti u odnosu na opću populaciju. Rizik da će mlađa braća i sestre djece s autizmom također imati autizam je gotovo 20 posto, piše Sacramento Bee.

Damir Fatušić

 

Povezane vijesti