SENZACIJA U FARMACIJI Otkriven novi, bolji lijek za gripu

Uzimanje dvije doze spoja dnevno, od jednog dana prije infekcije do sedam dana poslije, rezultiralo je stopom preživljavanja od 100 posto do 21. dana

 

Istraživači su otkrili novu molekulu koja bi mogla biti ključna u zaštiti od gripe. Tim znanstvenika je razvio tvar koja oponaša ponašanje antitijela i inhibira da se virus veže na stanice. Otkriće je objavljeno u časopisu Science.

Molekule se temelje na strategiji napada široko neutralizirajućih antitijela (bnAbs) protiv gripe. Ovi bnAbs napadaju hemaglutinin (HA), protein koji se nalazi na površini virusa koji gripa koristi za vezanje na stanice. U toj studiji znanstvenici navode da njihov mali spoj može učiniti isto.

Ova molekula, poznata kao JNJ4796, neutralizirala je virus gripe A 1 u laboratoriju, kao i u trodimenzionalnoj kulturi ljudskih stanica pluća. Također se pokazalo da su oralne primjene ovog spoja bile u stanju zaštititi miševe i od smrtonosne i od nesmrtonosne gripe.

- Identificirali smo oralno aktivnu malu molekulu protiv hemaglutinina gripe A (HA) koji oponaša vezanje i funkcionalnost široko neutralizirajućeg antitijela CR6261 - rekla je glavna autorica doktorica Maria van Dongen, direktorica u Janssen Prevention Centru, za IFLScience.

- Smatra se da je ovo, bilo kao samostalna terapija ili kao kombinacija lijekova, od posebne važnosti u kontekstu otpornosti na liječenje.

Miševi su bili izloženi dozi virusa H1N1 25 puta većoj od smrtonosne. Uzimanje dvije doze spoja dnevno od jednog dana prije infekcije do sedam dana poslije rezultiralo je stopom preživljavanja od 100 posto do 21. dana. Kontrola s manje snažnim spojem pokazala je da je manje od 50 posto miševa preživjelo tri tjedna.

Čini se da JNJ4796 ima sličnu funkciju kao bnAbs, ali ima prednost u odnosu na njih. Protutijela ne funkcioniraju dobro kad je riječ o oralnoj primjeni, pa je pronalaženje molekule koja se ponaša na sličan način iznimno pozitivno. Tim već razmatra sljedeće korake.

- Sljedeća faza bi bila tražiti druge male molekule koje bi se mogle vezati za druge vrste virusa gripe, kao što su virusi gripe B i gripe A skupine 2 - dodaje van Dongen.

Gripa dolazi u mnogim oblicima, od blage do teške i smrtonosne. Zato je važno cijepiti se protiv nje. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, sezonska epidemija gripe rezultira s tri do pet milijuna slučajeva teške bolesti i 290.000 do 650.000 povezanih respiratornih smrti.

Damir Fatušić