IMPLANTAT SPASA Uređaj kanadskih znanstvenika pomaže oboljelima od Parkinsonove bolesti

Ako se liječenje pokaže jednako sigurnim i djelotvornim kod mnogo većeg broja ljudi, to bi moglo promijeniti živote mnogih pacijenata čija je mobilnost ograničena teškom Parkinsonovom bolesti

 

Pacijenti zatvoreni u svoje domove s teškom Parkinsonovom bolešću sada mogu lakše hodati zahvaljujući implantatu koji su osmislili kanadski istraživači. Uređaj se umetne u kralježnicu i djeluje električno stimulirajući leđnu moždinu.

Kako se Parkinsonova bolest razvija i postaje sve teža, sposobnost oboljelih da hodaju postaje sve slabija. Mnogi pacijenti padaju ili se jednostavno zamrznu na licu mjesta, zbog čega im svakodnevne aktivnosti postaju izuzetno teške. Novi tretman pomaže onima koji su zbog svog stanja postali vezani za kućanstvo ili invalidska kolica.

- Većina naših pacijenata je bolovala već 15 godina i nekoliko godina nisu hodali sa sigurnošću - izjavio je u intervjuu za BBC News profesor Mandar Jog iz kanadskog Western University sveučilišta.

Prošle godine, Jog i njegovi kolege izvijestili su o rezultatima pilot istraživanja u časopisu Movement Disorders. Ubacili su svoje stimulatore u leđne moždine pet muškaraca koji su patili od poremećaja hoda i 'smrzavanja' kao rezultat Parkinsonove bolesti.

Tim je otkrio da se nakon šest mjeseci duljina koraka poboljšala za 39 posto, brzina hodanja za 42 posto i sposobnost ustajanja iz sjedeećeg položaja 50 posto. Isto tako, povjerenje pacijenata u vlastitu sposobnost obavljanja aktivnosti bez gubitka ravnoteže poboljšalo se za 71 posto. Štoviše, šest mjeseci nakon operacije sudionici su iskusili nula slučajeva 'zamrznutog' hoda i nisu zabilježene štetne nuspojave.

Međutim, istraživači ističu da je to bila samo mala pilot studija pa će sada trebati provesti veću i dugotrajniju kliničku studiju kako bi se rezultati ponovili u većim razmjerima. Ako se liječenje pokaže jednako sigurnim i djelotvornim kod mnogo većeg broja ljudi, to bi moglo promijeniti živote mnogih pacijenata čija je mobilnost ograničena teškom Parkinsonovom bolesti.

Tim znanstvenika misli da njihov uređaj radi tako što pojačava signale između leđne moždine i mozga. Kada hodamo, naši mozgovi šalju upute našim udovima, što nam omogućuje da se krećemo. Leđna moždina zatim šalje poruku natrag u mozak kako bi potvrdila da je akcija provedena. Čini se da Parkinsonova bolest ometa taj signal, ograničavajući našu sposobnost da pravilno hodamo.

Damir Fatušić

 

Povezane vijesti