IDEJA GODINE Ludbreški srednjoškolci osmislili računalnog miša za osobe s invaliditetom

Riječ je o računalnom mišu namijenjenom osobama s invaliditetom gornjih ekstremiteta koji se može koristiti nogama

 

Trud, rad i kreativnost doveli su do ovogodišnjeg finala natjecanja 'Ideja godine' čak deset srednjoškolskih timova. Natjecanje se održalo sedmu godinu zaredom, u organizaciji portala Srednja.hr, a u suradnji s glavnim partnerom Visokim učilištem Effectus, te srebrnim partnerima tvrtkom IN2 i Hrvatskom zajednicom županija i prijateljem projekta Zagrebačkim inovacijskim centrom - ZICER.

Na finale u Zagreb srednjoškolci su doputovali iz raznih krajeva Hrvatske, a put do finala nije im bio jednostavan jer je za VII. izdanje natjecanja pristigao najveći broj prijava do sada, njih čak 60. Pod motom ‘Novim tehnologijama do poslovnog uspjeha’, od natjecatelja se tražilo znanje, ali i inovativnost kroz osmišljavanje ideje, pisanje projekta i njegove prezentacije.

Svoje poduzetničke ideje kreativni srednjoškolci prezentirali su u prostorijama Visokog učilišta Effectus, pred stručnim žirijem te svojim konkurentima i njihovim mentorima.

 

Odlukom žirija srednjoškolska 'Ideja godine' je pametni spremnik za odlaganje otpada SortIT, kojeg su osmislili Duje Štolfa i Antonio Nikolić, učenici III. gimnazije Split. Učenike je mentorirao Ante Bartulović.

Drugo mjesto odnijela je ideja Pametnog grada Vukovara učenika Gimnazije Vukovar. Tim Smogovci iz te škole čine Matija Hardi, Ivan Kolar, Matko Gašparić, Marko Macura, a mentor im je Davor Šijanović.

Po prvi puta u povijesti natjecanja treće mjesto dijele dva srednjoškolska projekta. Riječ je o aplikaciji Ad Astra koja pomaže u održavanju navika i prati njihov napredak. Osmislila ju je učenica zagrebačke XV. gimnazije, Maja Milas, čija je mentorica Renata Gjurić. Trećeplasirani je i projekt Viato koji rješava problem učinkovitosti gradskog prijevoza, učenika Frane Ćetkovića i Zvonimira Delaša iz III. gimnazije Split.

Za naš portal najzanimljiviji je, međutim, bio četveroplasirani projekt. Srednju školu Ludbreg u finalu je predstavljao Duo team - Emilly Zember i Josip Makoter, s projektom No Hands Mouse. Riječ je o računalnom mišu namijenjenom osobama s invaliditetom gornjih ekstremiteta koji se može koristiti nogama. Specifičnosti toga proizvoda je puno, ali svakako vrijedi spomenuti kako je on nadasve jednostavan za korištenje, a velika je pomoć za sve one koji su sposobni koristiti računalo, ali im tu mogućnost ograničava invaliditet.

- Srednja škola Ludbreg bila je u finalu između deset timova, od ukupno 60 prijava iz cijele Hrvatske. Osvojili smo četvrto mjesto, s time da nas je od trećeg mjesta dijelio samo bod. Super zadovoljni učenici, mentor, a i cijela škola - izjavio je ravnatelj Josip Zdelar za portal Aktualno.hr. Mentor učenicima bio je Željko Posavec.

Dekanica Visokog učilišta Effectus, Jelena Uzelac, čestitala je svim finalistima i pozvala ih da nastave raditi na svojim idejama.

- Za mene ste svi pobjednici. Netko će možda završiti na prvom mjestu, netko na drugom, a netko na trećem, ali svi ste zapravo pobjednici. Sve te vaše ideje koje ste nam iznijeli imaju svoju budućnost, nemojte od njih odustati i ono što je najvažnije - nemojte odustati od vlastite kreativnosti. Sustav je takav da nas često guši, da nas želi ukalupiti u nekakve kutijice i hoće da svi budemo isti. Možda je nekada dobro biti isti, ali treba biti drugačiji i razmišljati izvan okvira. Svi vi i vaši mentori danas ste pokazali da razmišljate izvan okvira, stoga nastavite tako i dalje. Možete završiti u ZICER-u, a možete završiti i na Effectusu, ako odlučite da vam treba malo znanja iz financija i prava. Ulažite u sebe, ulažite u znanje i ostanite ovakvi kakvi jeste - izjavila je Uzelac.

Damir Fatušić

 

Povezane vijesti