BRITANSKI ZNANSTVENICI Zubne paste s aktivnim ugljenom možda više štete nego koriste

Zubne paste s aktivnim ugljenom trenutačno su vrlo popularno sredstvo za izbjeljivanje zubi, ali neki stomatolozi smatraju da takvi proizvodi mogu naštetiti zubnoj caklini i povećati vjerojatnost za razvoj karijesa

 

U najmanju ruku, proizvođači zubne paste s aktivnim ugljenom nemaju znanstvenih dokaza za svoje tvrdnje, kažu autori studije objavljene u časopisu British Dental Journal.

- Nedostaju dokazi koji bi istaknuli potencijalne koristi zubnih pasti s ugljenom u odnosu na regularne - rekao je doktor Joseph Greenwall-Cohen sa stomatološkog fakulteta u Manchesteru.

- Ja bih ljudima stoga preporučio da se drže regularnih pasta za zube - naglasio je.

Danas se na policama drogerija mogu pronaći razne paste s aktivnim ugljenom čiji proizvođači tvrde da su 'prirodne' ili 'ekološke' ili imaju 'antibakterijska i antigljivčna' svojstva.

To kupce može potaknuti da kupuju proizvode koji im naizgled koriste za bolesti desni i druge probleme oralnog zdravlja, a istodobno su ekološki prihvatljive, kažu autori studije.

- Jednostavno nema znanstvenih dokaza da takvi proizvodi uspijevaju detoksificirati vašu usnu šupljinu ili omogućiti višu razinu antibakterijskog, antigljivičnog ili antivirusnog djelovanja. Nema dokaza niti da mogu ojačati zubnu strukturu - kazao je doktor John Brooks sa stomatološkog fakulteta u Baltimoreu, koji nije sudjelovao u studiji.

Postoji mala mogućnost da će ljude sa slabijim navikama oralne higijene pasta s ugljenom potaknuti da peru zube iza svakog obroka. U tom će se slučaju raditi o jedinoj potencijalnoj koristi od  takvog proizvoda, napisao je Greenwall-Cohen.

No postoji i druga strana medalje. Ljudi s lošijim navikama oralne higijene imaju u pravilu i lošije zube pa bi pasta s ugljenom mogla oštetiti zubnu caklinu i, zapravo, povećati vjerojatnost stvaranja karijesa. Neke manje studije o učincima paste s ugljenom otkrile su da one mogu biti previše abrazivne za caklinu.

Kada potrošači tragaju za nekim posebnim sastojkom zubne paste, trebaju povesti računa o tomu da sadrži fluor, najvažniji njezin sastojak, kaže Brooks. Brojna su istraživanja potvrdila da paste s fluorom pomažu u prevenciji propadanja zuba i sprečavanja nastanka karijesa.

- Bilo koja pasta s ugljenom teško može nadmašiti potencijale koje u borbi s karijesom ima fluor - istaknuo je Brooks.

Hina

 

Povezane vijesti