CENTAR DR. RUDOLFA STEINERA Uvodna edukacija o biodinamičkoj poljoprivrednoj proizvodnji

Osnovna Steinerova teza je postojanje 'životne snage' u poljoprivrednim kulturama i tlu, kao i u mineralima i kemijskim elementima, koji utječu na živa bića

 

Centar dr. Rudolfa Steinera u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo 'Dr. Andrija Štampar' poziva zainteresirane na uvodnu edukaciju o biodinamičkoj poljoprivrednoj proizvodnji, koja će se održati u srijedu, 29. svibnja 2019., od 12 do 15 sati, u Velikoj dvorani Zavoda u Zagrebu, Mirogojska 16.

Kao što je najavljeno, pripremljena su dva predavanja. Prvo se odnosi na uvodno predavanje o liku i djelu dr. Rudolfa Steinera, nastanku i povijesti biodinamičke poljoprivrede te o svjetskim trendovima. Predavačica će biti mr. sc. Dijana Posavec, dipl. ing. Drugo predavanje se odnosi na uvodno predavanje o biodinamičkoj poljoprivredi, osnovnim postulatima, principima, metodama i tehnikama uzgoja. Predavačica će biti Amalka Vukelić, dipl. ing. agr.

Naime, biodinamička poljoprivreda ili biološko-dinamička poljoprivreda je vid poljoprivrede temeljen na idejama Rudolfa Steinera. Začeta je nizom predavanja održanim 1924. na imanju Schloss u Koberwitzu, u tadašnjoj Njemačkoj, u današnjoj Poljskoj. Utemeljitelj antropozofije ova predavanja održao je poljoprivrednicima, članovima antropozofskog društva.

Osnovna Steinerova teza je postojanje 'životne snage' u poljoprivrednim kulturama i tlu, kao i u mineralima i kemijskim elementima, koji utječu na živa bića. Čovjek putem ovako uzgojene hrane u organizam unosi 'kozmičke sile', koje imaju svoje djelovanje na biljke i životinje. Zvijezde navodno imaju svoje međudjelovanje na Zemlju i na pojave na zemlji posredno preko planeta. Steiner opisuje specifične načine gnojidbe, koji trebaju potaknuti ispravnu vezu kozmičkog i hranidbenog. On je smatrao da je hranjivost živežnih namirnica u padu, tvrdeći da mineralna gnojiva i pesticidi 'oduzimaju životnost bilju'. Biodinamički pripravci namijenjeni su uglavnom gnojidbi i zaštiti od nametnika, a izrađuju se od isključivo prirodnih materijala i imaju specifičan način izrade. Na temelju dobivenih rezultata od strane njemačkog antropozofa Marie Thun i Matthiasa K. Thuna, svake se godine objavljuje sjetveni kalendar, s raznim uputama za sve grane poljoprivrede, osobito za pogodno vrijeme sjetve i sadnje.

Edukacija je besplatna, a za sve dodatne informacije možete se obratiti na info@centar-rudolf-steiner.com.

Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti