NOVAC PRATI OSOBU Dodatna sredstva za program deinstitucionalizacije osoba s invaliditetom

Nakon godina neizvjesnosti, američki savezni zakonodavci konačno rade na obnovi popularnog programa Medicaida koji premiješta osobe s invaliditetom iz institucija u zajednicu

 

Zastupnički dom SAD-a pretprošlog je tjedna glasovao s 371 glasova za i 46 glasova protiv produženja programa zvanog Novac prati osobu (Money Follows the Person, op. a.), o kojem smo već pisali na In Portalu, na iduće četiri i pol godine.

Savezni program državama nudi novac za pokriće potpore za zapošljavanje, stanovanje i druge usluge, tako da osobe s invaliditetom mogu prijeći iz staračkih domova i drugih institucionalnih ustanova u domove u zajednici.

Program Novac prati osobu službeno je završio 2016. godine i države su iscrpile sredstva koja su im preostala kada je program dobio kratkoročno produljenje u siječnju. Zatim, bez ikakvog dugoročnog rješenja u vidu, zakonodavci su ovog proljeća odobrili zakone kako bi program ‘preživio’ kroz rujan.

Sada se zagovornici nadaju da će Kongres učvrstiti višegodišnji plan i potiču Senat da poduzme mjeru koja uključuje više od 1,99 milijardi dolara, piše Disability Scoop.

- Državama koje su imale program pružena je pomoć s privremenim financiranjem, ali doista moramo dobiti dugoročni produžetak kako bismo vidjeli značajno pokretanje programa kakvo smo vidjeli od 2005. Godine - rekla je Nicole Jorwic, viša direktorica za javne politike u organizaciji The Arc.

Zakon koji je odobrio Zastupnički dom, poznat kao Zakon o osnaživanju korisnika, osiguravanju pristupačnosti i jačanja odgovornosti (Empowering Beneficiaries, Ensuring Access and Strengthening Accountability Act, op. a.) ponovno će autorizirati program Novac prati osobu do 2024. godine.

Jorwic je program opisala dvostruko pozitivnim jer osigurava uštedu troškova za Medicaid, istovremeno nudeći bolju kvalitetu života ljudima koji žele napustiti institucije.

- Ova sredstva osigurat će da osobe s invaliditetom mogu napustiti ustanove i vratiti se kući u svoje zajednice - rekla je.

Oko 3,7 milijardi dolara potrošeno je na program Novac prati osobu od 2006. godine, što je državama omogućilo da pomognu više od 88.000 ljudi da napuste institucije.

Damir Fatušić

 

Povezane vijesti