ISTRAŽIVANJE Što oblik tijela govori o našem zdravlju?

Znanstvenici su ustanovili da kod žena s tijelom u obliku kruške postoji manji rizik od razvoja bolesti srca u odnosu na one čije tijelo podsjeća na jabuku

 

Kod starijih žena normalnog indeksa tjelesne mase s masnim tkivom oko struka zamijećena je veća vjerojatnost za razvoj bolesti srca nego kod žena s viškom masnog tkiva na bedrima i bokovima.

Istraživanje u sklopu velike američke studije pod nazivom 'Inicijativa za zdravlje žena', koje je obuhvatilo 2683 žene u postmenopauzi bez kardiovaskularnih bolesti, otkrilo da raspodjela masnih naslaga, na trbuhu ili na bokovima, utječe na razvoj kardiovaskularnih bolesti kod starijih žena.

Zbog zanimljivosti teme, donosimo u cijelosti daljnji tekst, objavljen na portalu zivim.gloria.hr/ucim.

Studija je započeta sredinom devedesetih godina. Na redovitim pregledima provjeravani su gustoća masnog tkiva, mišića i kostiju sudionica studije. Polovinu ispitanica istraživači su pratili najmanje 18 godina. Na kraju se pokazalo da se kod 291 žene razvio neki oblik srčane bolesti.

Znanstvenici su ustanovili da kod žena s tijelom u obliku kruške postoji manji rizik od razvoja bolesti srca u odnosu na one čije tijelo podsjeća na jabuku. Kod ovih drugih evidentirana je 91 posto veća vjerojatnost za razvoj srčanih bolesti, nego kod grupe s manje masnog tkiva oko struka.

Drugim riječima, pokazalo se da je debljina u trupu rizičnija za žene u postmenopauzi. U grupi žena s najizraženijim kruškolikim oblikom tijela s više masnog tkiva na bokovima i bedrima zabilježen je 38 posto manji rizik za razvoj srčanih bolesti tijekom studije nego kod žena s najmanje masnog tkiva na bedrima.

Sve sudionice istraživanja imale su normalan indeks tjelesne mase u rasponu od 18,5 do 24,9. Žene u postmenopauzi zamjećuju promjene metabolizma, ali i građe tijela.

Više se masnog tkiva nakuplja oko organa nego ispod kože, kažu autori studije te dodaju da na distribuciju masnog tkiva mogu utjecati genetika, način prehrane i navika redovitog vježbanja.

Klaudija Klanjčić