ZNANOST POTVRDILA Električni ventilatori pomažu pri većim temperaturama nego se ranije mislilo

Tim znanstvenika je otkrio da su u okruženjima koja su vrlo vruća i vlažna ventilatori korisniji nego u suhim i vrućim uvjetima. O nalazima su izvijestili u časopisu Annals of Internal Medicine

 

Svjetska zdravstvena organizacija savjetuje ljudima da se ne oslanjaju previše na električne ventilatore kada temperatura poraste iznad 35°C, a američka Agencija za zaštitu okoliša ne preporučuje njihovu uporabu pri temperaturama većim od 37°C.

Istraživači sa Sveučilišta u Sydneyu htjeli su saznati imaju li ove smjernice neku znanstvenu pozadinu. U malom istraživanju u kojem je sudjelovalo dvanaest zdravih muškaraca volontera, otkrili su da se savjet čini previše strogo određenim i da je stvarna slika složenija. Tim je otkrio da su u okruženjima koja su vrlo vruća i vlažna ventilatori korisniji nego u suhim i vrućim uvjetima. O nalazima su izvijestili u časopisu Annals of Internal Medicine.

Tim je upotrijebio mjeru poznatu kao toplinski indeks, koja kombinira temperaturu zraka i vlažnost zraka kako bi prikazala parametar koji izražava kako se temperatura ‘čini’ čovjeku. Agencija za zaštitu okoliša navodi da korištenje električnih ventilatora kada je toplinski indeks viši od 37,2°C može zapravo povećati toplinski stres koji osoba doživljava.

Podaci prikupljeni od dvanaest sudionika pokazali su da su u vrućim i vlažnim uvjetima ventilatori još uvijek učinkoviti u smanjenju tjelesne temperature sve do toplinskog indeksa od 56°C. Međutim, kada je vruće i suho, ta je točka bila znatno niža, pri toplinskom indeksu od 46°C.

- Naši rezultati sugeriraju da u uvjetima koji odgovaraju velikoj većini toplinskih valova u Sjedinjenim Američkim Državama i Europi treba preporučiti ventilatore, a smjernice koje izdaju većina tijela javne zdravstvene vlasti nepotrebno su konzervativne - rekao je u izjavi koju prenosi IFLScience jedan od autora, profesor Ollie Jay.

- Tek kada je temperatura zraka vrlo visoka i vlaga vrlo niska, ventilatori štetno djeluju, što se može primijetiti u sušnim uvjetima kao što su Phoenix ili Las Vegas u SAD-u ili Adelaide u Južnoj Australiji.

Dvanaest muškaraca koji su sudjelovali u studiji bili su smješteni u sobi na dva sata, gdje su rekreirani uvjeti određenih prošlih toplinskih valova. Toplinski valovi iz srpnja 1995. u Chicagu i srpnja 2017. u Šangaju poslužili su kao modeli za vrući i vlažni scenarij, a kalifornijski toplinski val iz srpnja 2018. korišten je za stvaranje vrućeg i suhog scenarija.

Dokaz da se ventilatori mogu koristiti na višim temperaturama dobra je vijest za mnoge koji si ne mogu priuštiti klimu, no stručnjaci ističu da je ovo ograničena studija i da su za potvrđivanje rezultata potrebni opsežniji radovi.

Damir Fatušić