ZNANSTVENICI TVRDE Umjerena konzumacija crnog vina blagotvorna je za zdravlje

Novo istraživanje s King’s Collegea u Londonu sugerira da ljudi koji umjereno piju crno vino mogu imati veću raznolikost mikrobiota crijeva, što je ključni znak zdravlja crijeva, od onih koji ga ne piju

 

U studiji na gotovo 3.000 ljudi u SAD-u, Ujedinjenom Kraljevstvu i Nizozemskoj istraživači su ispitivali učinke piva, jabukovače i crnih i bijelih vina na mikrobiom crijeva - zajedničkim nazivom za sve vrste bakterija koje žive u našem gastrointestinalnom sustavu. Posljednjih godina nekoliko studija povezuje mikrobiom crijeva s fizičkim i mentalnim zdravljem, kao i željom za hranom i djelotvornošću određenih lijekova. Otkrili su da konzumenti crnog vina imaju veći broj različitih bakterijskih vrsta čak i kad se u obzir uzme dob, težina, prehrana i socioekonomski status. Studija je objavljena u časopisu Gastroenterology, javlja IFLScience.

- Iako smo dugo znali za neobjašnjive prednosti crnog vina za zdravlje srca, ovo istraživanje pokazuje da je umjereno konzumiranje crnog vina povezano s većom raznolikošću i zdravijim mikrobiotom crijeva što dijelom objašnjava njegove dugotrajno korisne učinke na zdravlje - rekla je autorica studije Caroline Le Roy u izjavi.

Možda je ključ u aktivnim spojevima koji se nalaze u crnom vinu poznatim kao polifenoli. Te se kemikalije nalaze u ljusci grožđa i imaju protuupalna i antioksidacijska svojstva koja mogu pomoći u poticanju mikroba koji žive u našim tijelima. Istraživači su također primijetili niže razine pretilosti i ‘lošeg’ kolesterola kod potrošača crnog vina.

- Iako smo primijetili povezanost između konzumiranja crnog vina i raznolikosti mikrobiota crijeva, čini se da je rijetko konzumiranje crnog vina, primjerice jednom u dva tjedna, dovoljno da se primijeti učinak. Ako danas morate odabrati jedno alkoholno piće, trebate odabrati crno vino jer se čini da može imati blagotvoran učinak na vas i vaše mikrobe u crijevima, što zauzvrat može pomoći i težini i riziku od srčanih bolesti. Međutim, ipak je preporučljivo umjereno konzumiranje alkohola.

Autori upozoravaju kako je samoocjenjivanje konzumacije alkohola često podcjenjeno te je različito zabilježeno u tri skupine. To je otežalo kontrolu zbog različitih zdravstvenih razloga, posebno jer je indeks tjelesne mase jedini zajednički zdravstveni faktor dostupan u svim skupinama. Autori zaključuju da priroda ove studije ne dopušta utvrđivanje uzročno-posljedične veze između konzumacije crnog vina, sastava mikrobioma i zdravlja.

Damir Fatušić

 

Povezane vijesti