Celijakija: Bolest modernog doba

Gluten je prisutan u gotovo svim industrijskim proizvodima, poseban problem i tamo gdje ga ne očekujemo tj u lijekovima, pasti za zube, začinima, kozmetičkim proizvodima...

Celijakija (naziva se i sindrom malapsorpcije ili glutenska enteropatija)  je nepodnošljivost organizma na gluten - bjelančevinu koje ima u žitaricama pšenici, raži, ječmu i zobi. Posljedica je tipična glutenska enteropatija (preosjetljivost na gluten) koja se manifestira kod nekih osoba i izaziva teško oštećenje sluznice tankog crijeva, zbog čega je umanjena resorpcija hrane. Kada je tolerancija na gluten ograničena, tijelo stvara antitijela tj. stvara svoje molekule, anti-gliadin antitijela, koja napadaju molekule glutena. Na taj način dolazi do oštećenja sluznice tankog crijeva i uništenja crijevnih resica. Posljedica je malapsorpcija tj. otežana i smanjena apsorpcija hranjivih tvari.

Neizlječiva bolest

Simptomi bolesti najjasniji su kod male djece gdje se javljaju nekoliko mjeseci nakon uvođenja žitarica u prehranu dojenčadi. Javljaju se simptomi koji ukazuju na problem u trbuhu: učestalo povraćanje, napuhnutost, kroničan proljev, pothranjenost, umor, slabost, gubitak apetita, nerazjašnjena anemija (nedostatak željeza). Ako se bolest ne prepozna u dojenačkoj dobi kasnije se kod djece vidi zastoj u rastu(smanjeno lučenje hormona rasta).

Većina bolesnika u odrasloj dobi nema vidljivih tegoba probavnog sustava, već se bolest manifestira simptomima kao što su opća slabost i iscrpljenost, psihički poremećaji, depresija, anksioznost, anemija, promijene na koži, dermatitis, osteoporoza, artritis, migrena, epilepsija, neuromuskulatorni poremećaji, jetreni poremećaji, malaksalost, povišeni jetreni enzimi, neplodnost, napuhnutost i konstipacija.
Dijagnoza se donosi pretragom krvi na specifična protutijela glutena. Kod pozitivnog testa radi se biopsija sluznice tankog crijeva kako bi se vidjeli razmjeri oštećenja.
Celijakija je neizlječiva bolest, čiji simptomi se mogu povući samo dosljednim provođenjem bezglutenske dijete koje se treba pridržavati cijeli život. Oboljeli mogu konzumirati prirodno bezglutenske namirnice i specijalne bezglutenske dijetetske namirnice.

Bezglutenska prehrana

Uvjetno prikladne namirnice su jednostavne industrijske prerađevine bez dodatka, namirnice za široku potrošnju s oznakom ne sadrži gluten, te analizirane namirnice.  Kako u prehrani djece i odraslih ne smijemo koristiti proizvode od pšeničnog brašna kao i drugih žitarica koristimo kruh i ostale prehrambene artikle  koji sadrže kukuruzno ili rižino brašno.

Kada celijakija nije dijagnosticirana na vrijeme ili se unatoč dijagnozi ne poštuje bezglutenska prehrana dolazi do ozbiljnih posljedica kao što su nizak rast, slabokrvnost, oštećenja zubi, sterilitet, mišićna slabost, osteoporoza, karcinom crijeva, limfom tankog crijeva.
Gluten je prisutan u gotovo svim industrijskim proizvodima, poseban problem i tamo gdje ga ne očekujemo tj u lijekovima, pasti za zube, začinima, kozmetičkim proizvodima.
Usprkos sve boljem poznavanju bolesti, procjenjuje se da se samo 3 posto oboljelih od celijaklije pravilno liječi, dok na 1 prepoznatog oboljelog dolazi 7 neprepoznatih bolesnika. Prosječno vrijeme od nastanka simptoma do donošenja dijagnoze iznosi 11 godina.

In-Portal